Hlavní obsah

Šimpanzi z brněnské zoo mohou sledovat své protějšky ze Safari Parku v Dvoře Králové

Foto: https://www.zoobrno.cz/

Nezapomeňte! Devadesát osm procent shodných genů s tímto tvorem. Každý z nás to má…

Reklama

Kontakt je onlinový díky streamovanému přenosu a lidé mohou počínání lidoopů sledovat na internetu. Zoologické zahrady jsou kvůli protikoronavirovým opatřením uzavřené.

Článek

„Využili jsme nápadu a iniciativy brněnských nadšenců, kteří nainstalovali v obou zahradách velkoplošné obrazovky, a vzájemně tak propojili dvě šimpanzí skupiny. Pro tato velmi inteligentní zvířata je to nový a zajímavý podnět,“ uvedl ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Zvířata v zoologických zahradách jsou kvůli koronavirovým opatřením ochuzena o pozornost návštěvníků, což byl podnět pro autory nápadu Pavla Cupáka a Petra Vídeňského. Inspirovaly je zprávy z televize, že některá zvířata v zahradách se v této době mohou občas nudit, a napadlo je, že jim alespoň částečně chybějící návštěvníky nahradí.

Kontaktovali ředitele obou zahrad a v rámci zkušebního povozu nejprve přímým přenosem propojili šimpanze s dětmi z mateřské školy. Protože se to osvědčilo, dotáhli nápad do konce. Šimpanzi ze zahrad už sice spadají do skupiny seniorů, ale každá novinka je – podobně jako děti – zaujme. Chodí se před obrazovku například pochlubit jídlem, pozorují ošetřovatele při úklidu expozice, nebo se jen tak lidsky předvádějí.

Pro nás z toho plyne, že na tom nejsme tak špatně, když i „velmi inteligentní zvířata“ magii televizní obrazovky propadnou. Lidé mohou šimpanzí počínání každý den sledovat v přímém přenosu přes kanál na YouTube. Vysílá se vždy od 8.00 do 16.00.

Šimpanzové dosahují výšky necelého metru a váhy 50–70 kilogramů. Žijí v rovníkové Africe ve skupinách 15 až 80 jedinců. V přírodě se dožívají 35–40 let, v zajetí 50–60 let. Před 50 lety se zjistilo, že šimpanzi používají a vyrábějí nástroje, takže se musela přepsat definice člověka. Ten přestal být výhradním „tvůrcem nástrojů“. Šimpanz má s námi asi 98 % společných genů…

Reklama

Doporučované