Hlavní obsah

Simulace ukázala, jak masivně koronavirus poškozuje plíce

Foto: Youtube.com/AalapHerur-Raman, Dr. Mortman GWUH

Simulace ukazuje plíce 59letého muže, který onemocněl koronavirem.

Reklama

Jedna z nemocnic v americkém Washingtonu publikovala prostorovou videosimulaci, na níž ukázala, jak mohou vypadat lidské plíce po infekci koronavirem.

Článek

Ještě před pár dny neměl žádné symptomy onemocnění, pak muži z Washingtonu diagnostikovali nákazu koronavirem. Devětapadesátiletému muži vir rozsáhle infikoval plíce a nyní má velké problémy s dýcháním.

Pacient leží v univerzitní nemocnici George Washingtona v hlavním městě Spojených států. Tamní lékaři publikovali 3D videosimulaci, na které ukázali, jak výrazně infekce muži poškodila dýchací soustavu.

Části plic, které jsou infikované a zanícené, jsou ve videu znázorněné žlutou barvou. Simulace ukazuje, že koronavirus velmi poškodil obě plíce pacienta. Podle lékařů je to důkaz, jak rychle a agresivně se může infekce šířit, a to i u mladších lidí.

Léčbu zmíněného pacienta má v nemocnici na starost lékař Keith Mortman, který pro CNN popsal jeho případ i podrobnosti simulace.

„Tady se nebavíme o žádném 70letém nebo 80letém pacientovi s poškozenou imunitu nebo s cukrovkou,“ vysvětlil Mortman. „Kromě toho, že má vysoký krevní tlak, nemá žádné jiné zdravotní obtíže. Tohle je člověk, který si hleděl svého a najednou onemocněl.“

Zdravotní stav pacienta se podle Mortmana zhoršuje. „Onu virtuální simulaci jsme udělali před týdnem, myslím, že kdybychom ji teď zopakovali, tak je pravděpodobné, že proces infekce bude ještě horší,“ dodal lékař.

Reklama

Doporučované