Hlavní obsah

Šipky jsou jako droga, říká elitní hráč Karel Sedláček

Šipkař Karel Sedláček byl hostem Ušáku Jaromíra Bosáka.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jako první český hráč si zajistil možnost startovat na elitních turnajích organizace PDC. Definitivně pronikl mezi světovou šipkařskou elitu, mezi kterou si zahraje minimálně dva roky. Karel Sedláček byl hostem Ušáku Jaromíra Bosáka.

Článek

Házet začal už v první polovině devadesátých let. „První šipky jsem dostal od kamaráda a od začátku mě to strašně chytlo,“ vzpomíná Sedláček na svoje začátky. Popularita šipek se od té doby změnila jak ve světě, tak v českém prostředí k nepoznání. Sport má miliony fanoušků po celém světě a putují do něj obrovské finance. „Hráči světové špičky si vydělají desítky milionů korun,“ říká český šipkař.

Sport, který je často stále považován za hospodský, přitahuje pozornost fanoušků hlavně na Britských ostrovech. Turnaje navštěvují tisíce lidí, kteří obvykle vytváří bouřlivou atmosféru. „Je to naprostá divočina. V Anglii je to třetí nejsledovanější sport vůbec,“ líčí Sedláček.

Podle něj je velmi důležitým prvkem hry psychika, na kterou se snažil v poslední době zaměřit. „Když na mě pět tisíc lidí hučelo a bučelo, tak mi ruka ztěžkla asi o pět kilo,“ vzpomíná šipkař na turnaj v Německu, kde vyzval domácího favorita Maxe Hoppa.

Obrovské podpoře se mohla na nedávném mistrovství světa těšit Fallon Sherrocková. Jako první žena v historii postoupila až do třetího kola, navíc dokázala porazit světovou desítku Mensura Suljoviče. „Měla neuvěřitelnou formu,“ vzpomíná Sedláček.

Kde se vzala jeho přezdívka „Zlej Kája“? Jak často musí trénovat? A uživí se nyní pouze hraním šipek?

Podívejte se na celý rozhovor s Karlem Sedláčkem v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované