Hlavní obsah

Šípy a pak lano kolem krku. Izolovaný kmen na indickém ostrově zabil Američana

Domorodci z ostrova Sentinel nedovolí nikomu vstoupit na jejich ostrov. Repro: YouTubeVideo: Marek Martinovský

 

Reklama

Příslušníci indického kmene Sentinelců pravděpodobně zabili Američana, který se rozhodl navštívit jejich odlehlý ostrov v souostroví Andamany a Nikobary. Kmen se izoluje od okolního světa a brání se veškerým stykům s cizinci. Ti, kteří se přiblíží, bývají terčem útoků domorodého obyvatelstva, informovala agentura AP.

Článek

Sedmadvacetiletý Američan John Allen Chau údajně velmi toužil setkat se se Sentinelci a vydal se minulý týden na jejich ostrov na výlet. Nejprve si najal rybářský člun, nedaleko ostrova Severní Sentinel pak přesedl na kánoi, na které 16. listopadu sám doplul k pobřeží.

Indická policie uvedla, že úřady zadržely sedm rybářů, kteří Američana nelegálně do blízkosti ostrova v pátek dopravili. Indická vláda označuje ostrov Severní Sentinel za chráněnou oblast a přístup tam zakazuje.

Rybáři policii řekli, že viděli, jak se na Američana na ostrově snesla sprška šípů vystřelených z luků. „Byl napaden šípy, ale pokračoval v chůzi. Sentinelci pak Američanovi uvázali kolem krku lano a vlekli ho po pláži. Rybáři se vyděsili a uprchli. Následujícího rána se ale vrátili a viděli, že tělo Američana leží na mořském pobřeží,“ řekl agentuře AFP nejmenovaný zdroj. Tělo zatím nebylo z místa odvezeno.

Souostroví Andamany a Nikobary se nachází v Bengálském zálivu a tvoří je řetěz více než 550 odlehlých ostrovů. Sentinelci žijí na malém zalesněném ostrově Severní Sentinel a jsou i pro odborníky velkou neznámou, protože tento kmen se cizinců důsledně straní. Přesný počet Sentinelců není znám. Odhady se pohybují od méně než 40 přes 250 až k 500.

Členové tohoto kmene, kteří jsou tmavé pleti, jsou jedni z posledních lidí ve světě nedotčených moderní civilizací, nadále praktikují život jako v době kamenné a živí se jako lovci a sběrači. Vůči všem cizincům jsou agresivní. Pokud se k jejich ostrovu přiblíží nějací vetřelci, střílí prý po nich často z luků.

Reklama

Související témata:

Doporučované