Hlavní obsah

Šíření neznámé nemoci v Kazachstánu popírá země i WHO

Foto: Profimedia.cz

Nemocnice v kazašském Almaty.

Reklama

Svět vystrašila další zpráva o šíření neznámé nemoci. Na nemoc způsobující zápal plic, která se začala šířit v půlce června, upozornila čínská ambasáda v Kazachstánu. Tvrzení ale odmítá středoasijská země i WHO.

Článek

Téměř 1800 lidí mělo zemřít na následky neznámé nemoci šířící se v Kazachstánu. Na „neznámou pneumonii“, která může být potenciálně smrtelnější než nový koronavirus, upozornila ve čtvrtek čínská ambasáda v Kazachstánu. Šíření nemoci způsobující zápal plic ale popírá Kazachstán i Světová zdravotnická organizace.

Zprávy čínské ambasády nejsou podle kazašského ministerstva zdravotnictví pravdivé. V pátek sice ministerstvo uvedlo, že v zemi zaznamenalo „virové penumonie s nespecifikovaným původem“, varování vydané čínským velvyslanectvím ale podle ministerstva „neodpovídá skutečnosti“. Ministerstvo zároveň přiznalo, že existují některé případy, které vykazovaly příznaky nákazy koronavirem jako zápal plic, všem ale vyšel test na koronavirus jako negativní.

Takové případy Kazachstán neuvedl do statistik jako nákazu koronavirem, což je podle úřadu v souladu s pokyny Světové zdravotnické organizace.

Světová zdravotnická organizace v pátek uvedla, že situaci v Kazachstánu monitoruje a mohlo by se jednat o nákazu covid-19. „Vzrůstající počty pacientů s covid-19 v zemi naznačují, že mnoho z těchto případů jsou ve skutečnosti nediagnostikované případy covid-19,“ cituje BBC krizového experta WHO Mikea Ryana.

Podle čínské ambasády s neznámou nemocí zemřelo v Kazachstánu 1772 osob, z toho jen v červnu mělo zemřít 628 lidí, kteří se pneumonií nakazili. Mezi oběťmi měli být i čínští občané. Nákaza se měla šířit především ve třech provinčních městech, Atyrau, Aktobe a Šymkent.

Země k 10. červenci evidovala okolo 55 000 nakažených, 264 lidí ve spojitosti s nemocí covid-19 zemřelo. Kazachstán a další středoasijské státy v posledních týdnech čelí obviněním, že nepřesně informují o počtech nově nakažených tím, že u nemocných uvádí, že trpí pouze zápalem plic. Ministr zdravotnictví Alexej Tsoj řekl ve čtvrtek na tiskové konferenci, že počet obětí v souvislosti se zápalem plic je v porovnání s minulým rokem vyšší o více než 50 procent. V zemi v prvních šesti měsících roku 2019 zemřelo na zápal plic 1172 lidí, letos celkem 1780.

Podle některých zdravotníků a příbuzných obětí vyšší čísla způsobila pandemie koronaviru, testování ale probíhalo pouze v omezeném množství nebo vůbec, oběti tak s koronavirem úřady nespojily. „V úmrtním listě je uvedena jako příčina smrti pneumonie, jestli byl ale otec testován na koronavirus, nevíme,“ řekla britské BBC Venera Žanalinaová, jejíž otec zemřel tři dny po hospitalizaci. „Netestují, protože nechtějí být v čele nejvíce zasažených zemí,“ cituje BBC jednoho ze zdravotníků. „Je mnohem snazší upravit statistiky, než bojovat s koronavirem,“ dodává. Podle AFP ale Světová zdravotnická organizace ve své zprávě uvádí, že Kazachstán případy pneumonie zaznamenává podle pravidel organizace.

Reklama

Související témata:

Doporučované