Hlavní obsah
Online

Počet zemí, kde už nejsou Češi vítáni, roste. Nově se přidalo Švýcarsko

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Náměstek ministra zahraničí Martin Smolek dnes pro Radiožurnál uvedl, že od 19. září Kypr nejspíše zařadí Česko do „kategorie C“, pro Čechy to tak znamená, že se na ostrov nedostanou.

- S platností od soboty zařadilo Dánsko Českou republiku na seznam rizikových zemí, informovalo o tom tamní ministerstvo zahraničí. Dánské úřady tak nedoporučují obyvatelům země do Česka cestovat. Česko zařadilo na seznam nebezpečných zemí i Švýcarsko, od pondělí, kdy vstoupí opatření v platnost, budou muset lidé po příjezdu z Česka do desetidenní karantény.

- Skupina 78 výzkumníků a doktorů z lékařské fakulty prestižní Stanfordovy univerzity v otevřeném dopise zkritizovala svého bývalého kolegu a nového člena krizového štábu Bílého domu Scotta Atlase kvůli tomu, že podle nich ve svých veřejných vystoupeních šíří „nepravdy a zkreslené vědecké poznatky“.

Světové dění jsme sledovali také včera:

  • JHU: Počet nakažených koronavirem ve světě přesáhl 28 milionů

    Počet lidí, kteří se nakazili koronavirem, celosvětově překročil hranici 28 milionů. Vyplývá to z údajů zveřejněných americkou Univerzitou Johnse Hopkinse, která vývoj pandemie covidu-19 dlouhodobě sleduje. Zemřelo více než 900 000 pacientů s tímto onemocněním.

    Nejvíce případů koronavirové infekce i úmrtí nadále připadá na Spojené státy, druhé místo v koronavirové statistice patří Indii a třetí Brazílii.

  • Francie hlásí 9406 koronavirových případů za poslední den

    Ve Francii přibylo za posledních 24 hodin 9406 nových případů koronavirové nákazy a zemřelo dalších 40 nakažených. Informovalo o tom dnes ministerstvo zdravotnictví. Rostou i počty hospitalizovaných. Jenom za posledních sedm dní francouzské nemocnice přijaly 2357 nových pacientů s covidem-19.

    Počet nově nakažených je o jen o trochu nižší než předchozí den, kdy úřady evidovaly 9843 pozitivních testů, což bylo vůbec nejvyšší číslo od začátku epidemie. Dohromady se už v zemi od začátku nynější epidemie podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse nakazilo 392 243 lidí.

  • Finsko umožní evropským turistům v zemi pobýt až tři dny

    Finsko mírně uvolnilo protiepidemická omezení pro vstup do země. Vláda v Helsinkách dnes oznámila, že turisté z evropských zemí budou moci ve Finsku pobýt až tři dny, aniž by museli do karantény. Finská vláda tak chce podpořit turistický ruch zejména ve svém nejsevernějším regionu, Laponsku. Lotyšsko dnes naopak zavedlo dvoutýdenní karanténu pro cestující ze sousedního Estonska, čímž podle agentury Reuters „praskla“ první evropská pandemická „cestovní bublina“, kterou mezi sebou v květnu vytvořila trojice pobaltských států.

  • V Anglii se počet případů nákazy každý týden zdvojnásobí

    S rychlejším šířením koronaviru se v posledních týdnech potýkají zdravotníci v Anglii, kde se počet případů nákazy zdvojnásobí každých sedm až osm dní. Vyplývá to ze studie, jejíž výsledky dnes zveřejnili britští epidemiologové. Podle nich se rovněž reprodukční číslo vyhouplo nad kritickou hodnotu jedna, což znamená, že počet aktuálně nemocných roste, uvedl server BBC.

  • Nizozemsko má téměř rekordních 1270 nově nakažených covidem

    Nizozemsko dnes hlásí 1270 nových případů koronavirové nákazy. V zemi se 17,4 milionu obyvatel jde o téměř rekordní denní nárůst a blíží se absolutnímu rekordu z počátku dubna, uvedla s poukazem na oficiální údaje agentura Reuters. Regionální zdravotní úřady v Nizozemsku už ve středu, kdy země potvrdila nových 1140 případů nákazy, hlásily, že testovací kapacity jsou naplněny na hranici možného. Národní zdravotní ústav RIVM zároveň uvedl, že oproti předchozímu týdnu počet případů covidové infekce stoupl o 50 procent.

  • ČT24: Slovensko uvažuje o zařazení ČR mezi rizikové státy

    Na Twitteru o tom informoval redaktor ČT24 Lukáš Mathé.

  • Belgie zvažuje zkrácení karantény na týden

    Belgie dnes odpoledne zavádí pro lidi přijíždějící z Prahy povinnou dvoutýdenní karanténu. Místní úřady přitom zvažují, že by nutnost izolace lidí cestujících z rizikových oblastí či těch, kteří byli v kontaktu s nakaženými, zkrátily na polovinu. Podle mluvčího vládního koronavirového týmu by týdenní karanténa zachytila drtivou většinu nakažených a zároveň nepředstavovala pro lidi takovou zátěž jako současná dvojnásobná doba.

    Belgický červený seznam rizikových oblastí, na němž je například Španělsko, Rumunsko či větší část Francie, se od dnešních 16:00 rozšiřuje o Prahu. Cestování do české metropole vyjma nutných případů belgické úřady zakázaly a při cestách zpět musí lidé podstoupit test na covid-19 a na 14 dní se izolovat od společnosti.

  • Česko bude od pondělí na švýcarském karanténním seznamu

    Švýcarsko zařadilo Českou republiku kvůli šíření koronaviru na seznam rizikových zemí. Od pondělí, kdy vstoupí opatření v platnost, budou muset lidé po příjezdu z Česka do desetidenní karantény. Dnešní informaci švýcarských zdravotnických úřadů ČTK potvrdila zástupkyně velvyslankyně ČR v Bernu Irena Valentová. Podle Valentové se povinná desetidenní karanténa nebude vztahovat na tranzit Švýcarskem do 24 hodin, ani přestupy na navazující lety na letištních terminálech.

  • Ve Švýcarsku zaznamenali nejvíce nakažených od první půlky dubna

    Švýcarsko za posledních 24 hodin zaznamenalo 528 případů nákazy koronavirem. To je nejvíce od první poloviny dubna, informoval dnes server 20minuten. Denní přírůstky v alpské zemi rostou setrvale od počátku července. V kantonu Fribourg se virus začal šířit v domově důchodů, kde od minulého týdne zemřelo již sedm seniorů.

    Švýcarsko, které má zhruba 8,9 milionu obyvatel, vede společné statistiky se sousedním Lichtenštejnskem, v němž žije asi 38 000 lidí. Společně tyto země od počátku epidemie zaznamenaly podle Spolkového zdravotního úřadu více než 46 000 případů nákazy virem SARS-CoV-2. S covidem-19 zemřelo 1740 pacientů.

  • Při cestě z Rumunska nebude od pondělí nutný test či karanténa

    Při návratu z Rumunska nově nebude od pondělí nutná karanténa či negativní test na onemocnění covid-19. Ministerstvo zdravotnictví zemi zařadí na seznam s nízkým rizikem nákazy. Povinnost bude platit jen při cestě ze Španělska včetně Kanárských ostrovů. Resort to uvedl v dnešní tiskové zprávě k pravidelné aktualizaci mapy cestovatele. Situace se podle něj zhoršuje ve Francii, kam ministerstvo doporučuje cesty zvážit.

  • Rakousko od pondělí rozšíří povinnost nosit roušky, omezí akce

    V Rakousku se kvůli šíření koronaviru od pondělí zpřísní pravidla nošení roušek. Lidé si budou muset ústa a nos znovu zakrývat v obchodech, v provozovnách služeb, na úřadech či ve školách. Na tiskové konferenci to dnes oznámil kancléř Sebastian Kurz. Omezena bude opět i kapacita veřejných akcí.

    „Začíná to být zase vážné,“ uvedl Kurz. Zdůraznil, že vláda očekávala, že se situace kolem koronaviru s příchodem podzimu opět zhorší.

  • Dánsko zařadilo Česko mezi „oranžové země“

    S platností od soboty zařadilo Dánsko Českou republiku na seznam rizikových zemí, informovalo o tom tamní ministerstvo zahraničí. Dánské úřady tak nedoporučují obyvatelům země do Česka cestovat. Do Dánska zase budou vpuštěni z ČR jen ti, kdo mají k cestě pádný důvod.

  • Slovensko má druhý nejvyšší denní přírůstek koronavirové infekce

    Slovensko ve čtvrtek zaznamenalo druhý nejvyšší denní přírůstek potvrzených případů koronavirové infekce od propuknutí pandemie nemoci covid-19 v zemi letos v březnu. Celkový počet aktivních případů v zemi vystoupil na nový rekord 2 134 infikovaných. Vyplývá to z dnešních údajů slovenského ministerstva zdravotnictví. Ze sousedních zemí Slovenska již rekordní denní nárůst počtu nakažených ohlásilo Česko, Maďarsko i Ukrajina.

  • V Rusku přibylo 5 504 nakažených koronavirem a 102 úmrtí

    Rusko dnes oznámilo 5 504 případů nákazy koronavirem a 102 mrtvých s nemocí covid-19 za uplynulých 24 hodin. O den dříve přibylo 5 363 infikovaných a 128 úmrtí. Celkový počet nakažených od začátku pandemie v zemi stoupl na 1 051 874, sdělil operativní štáb pro boj proti šíření nové koronavirové infekce.

  • Maďarsko má rekordních 718 nových případů nákazy koronavirem

    Bezmála desetimilionové Maďarsko zaznamenalo 718 nových případů koronavirové infekce, což je nejvíce od začátku pandemie. Testy onemocnění covid-19 doposud prokázaly u 10 909 lidí, 631 z nich zemřelo. Premiér Viktor Orbán dnes v maďarském rozhlasu řekl, že druhá vlna pandemie covidu-19 vyžaduje jinou strategii než ta první letos na jaře, kvůli které silně utrpěla ekonomika země. Cílem je podle něho udržet hospodářství v chodu a zároveň ochránit ohrožené skupiny obyvatelstva.

  • Nově nakažených koronavirem v Indii rekordně přibylo

    V Indii za posledních 24 hodin přibylo 96 551 nových případů nákazy koronavirem, což je dosud nejvíce během jediného dne. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na údaje zveřejněné místním ministerstvem zdravotnictví. Od začátku nynější pandemie se zde koronavirem nakazilo asi 4,5 milionu lidí. Indie je tak po Spojených státech druhou nejzasaženější zemí na světě.

  • Češi nejspíš od 19. září nebudou smět na Kypr

    Náměstek ministra zahraničí Martin Smolek dnes pro Radiožurnál uvedl, že od 19. září Kypr nejspíše zařadí Česko do „kategorie C“, pro Čechy to tak znamená, že se na ostrov nedostanou.

  • Ukrajina zaznamenala rekordní počet nově nakažených koronavirem

    Na Ukrajině za poslední den přibylo rekordních 3 144 nových případů nákazy koronavirem, informovala s odvoláním na místní úřady agentura Reuters. Rekord tato východoevropská země naposledy zaznamenala 5. září, kdy testy během jednoho dne koronavirovou infekci nově prokázaly u 2 836 lidí.

  • Maďarsko neplánuje plošné zavření škol

    Maďarsko nechce zavádět plošné zavírání škol s cílem omezit šíření koronaviru, bude se ale snažit chránit zranitelné starší obyvatelstvo země. Hlavním cílem je momentálně udržet ekonomiku v chodu, sdělil v pátek ve státním rádiu předseda vlády Viktor Orbán.

    Premiér také uvedl, že je nutné prosazovat povinné nošení roušek ve veřejné dopravě.

  • Německo hlásí za poslední den 1 484 nových případů covidu-19

    Německo za poslední den eviduje 1 484 nových případů nákazy koronavirem. Dnes ráno o tom informoval Institut Roberta Kocha. V Česku, které má přibližně osmkrát méně obyvatel, je počet nově infikovaných jen asi o stovku nižší, ve čtvrtek jich přibylo rekordních 1 382.

    V Německu se koronavirem dosud nakazilo více než 250 000 lidí, počet pacientů s covidem-19, kteří zemřeli, se za posledních 24 hodin zvýšil o jednoho na celkových 9 342. Z koronavirové infekce se uzdravilo přes 230 000 lidí.

Reklama

Hlavní zprávy