Hlavní obsah

Šíří se bakterie odolné proti antibiotikům, varuje studie. Zdroj je přitom doma

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Domácí zvířata jako možný zdroj nebezpečného onemocnění. Portugalští vědci varují před možým přenosem bakterií rezistentních vůči antibiotikům ze psů na jejich majitele. Na vině mohou být syrová krmiva pro psy.

Článek

Bakterie s rezistencí vůči antibiotikům. Světová zdravotnická organizace právě tyto organismy označuje za jednu z největších globálních hrozeb pro veřejné zdraví. Za pravděpodobný zdroj se dosud považovaly hlavně nemocniční zařízení, podle nového výzkumu ale může být zdrojem společník ve velkém množství domácností.

Vědci z Univerzity v Portu na základě svého výzkumu varují před „mezinárodním rizikem pro veřejné zdraví“. Důvodem je fakt, že objevili bakterie rezistentní na antibiotika v řadě různých druhů syrového krmiva pro psy. „Trend krmení psů syrovou stravou může podporovat šíření bakterií rezistentních vůči antibiotikům,“ uvedli vědci v tiskové zprávě ke své studii, která bude představena na Evropském kongresu klinické mikrobiologie a infekčních nemocí.

Výzkum podle deníku The Guardian zjistil, že mezi psy a jejich majiteli může docházet ke zvyšování rezistence bakterií vůči antibiotikům. Z tohoto důvod by se běžné nemoci mohly stát mnohem nebezpečnějšími. V posledních letech opakovaně zaznívají varování odborníků před nadužíváním antibiotik, a to jak u lidí, tak u hospodářských nebo domácích zvířat.

Ve své studii analyzoval tým vědců z portské univerzity celkem 55 vzorků krmiv pro psy od 25 výrobců včetně 14 mražených syrových výrobků. Pátral v nich po enterokocích, tedy skupině bakterií mléčného kvašení, z nichž některé jsou vůči antibiotikům rezistentní.

Vědci zjistili, že všechny vzorky syrového krmiva pro psy obsahovaly enterokoky rezistentní na antibiotika. Genetická sekvenace následně odhalila, že některé z těchto bakterií rezistentních vůči antibiotikům v syrovém krmivu pro psy byly stejného druhu jako u nemocničních pacientů ve Velké Británii, Německu a Nizozemsku.

„Úzký kontakt lidí se psy a komercializace zkoumaných značek v různých zemích představuje mezinárodní riziko pro veřejné zdraví,“ uvedla pro Guardian členka výzkumného týmu Ana Freitasová.

„Evropské úřady musí zvýšit povědomí o možných zdravotních rizicích při krmení domácích mazlíčků tímto typem krmiva a je potřeba také věnovat větší pozornost výrobě krmiv pro psy, včetně výběru přísad a hygienických postupů,“ dodala Freitasová.

Účastnice výzkumu dodala, že majitelé psů by si měli důkladně mýt ruce po manipulaci s krmivem pro domácí zvířata a úklidu jejich fekálií.

V samostatné studii, která dosud nebyla zpřístupněna jakémukoli vědeckému časopisu k publikaci, testoval jiný výzkumný tým z Portugalska majitele domácích zvířat a zvířata z osmdesáti domácností na přítomnost bakterie s genem MCR-1, který může poskytovat rezistenci vůči antibiotikům.

Všech 126 lidí bylo zdravých, zatímco u poloviny ze 102 domácích zvířat vědci zaznamenali infekci kůže nebo močových cest. Čtyři lidé a osm psů měli pozitivní test na bakterie s genem MCR-1 a ve dvou domácnostech byl gen nalezen jak u psa, tak u jeho majitele.

„Genetická analýza vzorků naznačila, že v jednom z těchto dvou případů byl gen přenesen mezi domácím mazlíčkem a jeho majitelem,“ uvedli autoři výzkumu a dodali, že pravděpodobně došlo k přenosu ze psa na člověka. Právě toto zjištění vyvolalo obavy, že by domácí zvířata mohla šířit rezistenci vůči antibiotikům.

WHO považuje rezistenci vůči antibiotikům za jednu z největších hrozeb pro veřejné zdraví, kterým lidstvo čelí. Infekce rezistentní vůči léčivům celosvětově zabíjí podle odhadů odborníků 700 000 lidí ročně a OSN varovala, že pokud nebudou přijata žádná opatření, mohl by tento počet do roku 2050 vzrůst na deset milionů.

Reklama

Doporučované