Hlavní obsah

Šířil fake news o covidu, prezident Bolsonaro dostal na YouTube zákaz

Foto: Profimedia.cz

Brazilský prezident Jair Bolsonaro v obklopení svých podporovatelů.

Reklama

Brazilský prezident dostal za nepravdivé tvrzení ve videu stopku na platformě YouTube. Video již předtím stáhl Facebook i Instagram. Bolsonaro vinu odmítá. Šířením nepravd je nicméně známý.

Článek

„Zprávy naznačují, že u kompletně naočkovaných proti covidu-19 se vytváří Syndrom získaného selhání imunity rychleji než se očekávalo,“ uvedl minulý čtvrtek ve svém videu brazilský prezident Jair Bolsonaro.

V živém vysílání tak zvedl jednu z mnoha „fake news“, které ohledně očkování proti covidu-19 po celém světě kolují. Konkrétně že očkování proti covidu-19 může způsobit nakažení infekcí HIV.

V pondělí z youtubového účtu brazilského prezidenta kontroverzní video zmizelo. Předtím nicméně na jeho profilu viselo čtyři dny a mělo přes 215 tisíc zhlédnutí, informuje brazilský server Veja.

Americká společnost provozující platformu na vysvětlenou uvedla, že video odstranila právě kvůli dezinformačnímu obsahu a tvrzení, že vakcíny míru případné nákazy a onemocnění nesnižují, naopak další infekční onemocnění působí. Jak připomíná brazilský server Globo, video ještě před YouTubem odstranil Facebook a Instagram. Twitter k němu přidal označení o lživém obsahu.

Video zkritizovala i Brazilská lékařská asociace (SBI – Associacao Médica Brasileira) a Brazilská společnost infektologie (Sociedade Brasileira de Infectologia). Obě organizace také informace ohledně očkování uvedly na pravou míru a vyvrátily, že by mezi očkováním a onemocněním AIDS existovala spojitost.

Bolsonaro se ke lživému videu vyjádřil v pondělí pro brazilskou rozhlasovou stanici Rádio Caçula. „V pondělí (18. října) magazín Exame zveřejnil zprávu o vakcínách a AIDS. Já jsem to jen ve svém videu zopakoval. A byl to právě Exame, který hovořil o fake news. Magazín zveřejnil informaci, že existuje souvislost mezi vakcínou a HIV. Já jsem jen mluvil o článku z Exame. A dva dny poté mě magazín obviňuje z toho, že hlásím fake news o HIV a vakcíně,“ cituje jeho slova pro rozhlas server CNN Brasil.

Penalizace od společnosti YouTube znamená pro Bolsonara zákaz přidávání videí i živých vysílání na sedm dní. Další videa na kanálu prezidenta, který sleduje 3,5 milionu sledovatelů, nicméně zůstávají dostupná.

Bolsanoro nešířil lži poprvé. Upozornění kvůli publikování nepravdivého obsahu na sítích dodal například letos v létě. Tehdy informoval především o účinném boji proti covidu-19 užíváním antiparazika iverkemtin a hydroxychlorochinu na léčbu malárie. Odborníci přitom již předtím několikrát vyvrátili, že by oba přípravky proti covidu-19 fungovaly.

Pokud Bolsonaro dezinformační obsah zveřejní znovu, prodlouží se penalizace na dva týdny. Pokud pravidla poruší třikrát v 90 dnech, účet mu bude pozastaven, informují dále brazilská média.

Brazilská hlava státu je svou skepsí vůči vakcínám i závažnosti covidu-19 známá již od začátku propuknutí pandemie. Kromě toho, že bagatelizuje situaci v zemi, která se měsíce držela na nejvyšších příčkách v počtu nakažených i zemřelých, je i hlasitým odpůrcem očkování. Několikrát navíc veřejně zdůraznil, že se očkovat nenechá. Covid-19, který sám prodělal, několikrát označil za „rýmičku“.

V Brazílii přitom nákaze podlehlo 605 tisíc lidí, nejvíce na celém světě hned po USA.

Se zákazem působení na sociálních sítí má zkušenosti i bývalý americký prezident Donald Trump, kterému zrušily profil Facebook i Twitter natrvalo v souvislosti s útoky na sídlo amerického Kongresu z letošního 6. ledna. V případě Facebooku je Trumpův profil zablokován nejméně do roku 2023.

Reklama

Doporučované