Hlavní obsah

Šířili směnky skupiny Arca, teď v obřím bankrotu zastupují věřitele

Vliv na dění ve zkrachovalé firmě Arca Investments mají lidé, kteří společnosti pomáhali s financováním.

Reklama

Vliv na dění ve zkrachovalé investiční společnosti Arca získali lidé, kteří Arce ještě před bankrotem pomáhali distribuovat její směnky. Hájí se tím, že nyní jsou sami na straně věřitelů, protože v Arce utopili vlastní peníze.

Článek

V ostře sledované byznysové kauze zkrachovalé společnosti Arca Investments rozhodli věřitelé o novém složení věřitelského výboru. Skladba klíčového orgánu v největším bankrotu posledních dvou dekád hraje do karet Arce v jejím úsilí o předložení vlastního reorganizačního plánu.

Oponenti se hned chopili příležitosti a poukázali na fakt, že mezi členy vlivného věřitelského orgánu jsou také lidé, kteří pro Arku ještě do poloviny roku 2020 prodávali investorům její směnky. Právě neschopnost splácet krátkodobé směnky za 15,5 miliardy korun zlomila Arce vaz. Příslušní členové věřitelského výboru odvracejí kritiku faktem, že sami v Arce utopili vlastní peníze.

Největší vášně se vzedmuly v souvislosti se spolkem věřitelů Avea. Ten v kauze Arca zastupuje více než 400 věřitelů s pohledávkami za 3,7 miliardy korun. Právě spoluzakladatel sdružení Petr Klouda patřil mezi distributory směnek Arca Investments.

„Dřív jsem pro Arku jako zprostředkovatel působil prostřednictvím společností SEPVAM, Median Analytics, Triflex Consulting a Private Consulting Group, která se mnou externě spolupracovala. Byla to část mojí obživy,“ popsal Klouda pro SZ Byznys.

Zároveň zdůraznil, že do směnek Arky investoval i své osobní a rodinné peníze. „Se společností, pro kterou jsem externě pracoval, jsem se rozešel hned v červenci 2020, jakmile Arca na Slovensku vstoupila do ochrany před věřiteli,“ dodal Klouda. Věřitelé podle něj tehdy od Arcy neměli žádné informace. Proto vstoupil v srpnu 2020 do kontaktu s hlavním akcionářem firmy Rastislavem Veličem, aby zjistil, co se děje a mohl informovat své klienty. S Veličem pak začal komunikovat pravidelněji.

Cesta k informacím

Právě Kloudu a firmu IMOS invest navrhla Arca už letos v lednu ve svém insolvenčním návrhu do prozatímního věřitelského výboru.

„Pan Velič z našich schůzek věděl, že zastupuji klienty, že s nimi mluvím, že je možnost jich mým prostřednictvím hodně oslovit. Tak přišla nabídka, jestli nechci být v prozatímním věřitelském výboru. Logicky, když jsem do toho už investoval tolik času a energie, tak jsem místo v prozatímním věřitelském výboru vnímal tak, že se zase dostanu k relevantním informacím,“ popsal Klouda.

Blízko ke strukturám kolem Arky měla z pozice investorů Martina Šafářová, předsedkyně spolku Avea a současně jednatelka společnosti IMOS invest. Firma do směnek Arky investovala své volné zdroje. Většinový podíl v IMOS investu vlastní otec Šafářové.

Ten byl zároveň jedním z malých akcionářů fondu Arca Capital CEE, z něhož Arca čerpala finance do svých projektů. Loni na podzim se Šafářová se svým otcem a dalšími investory účastnili neúspěšného pokusu dostat z orgánů fondu zástupce Arky a jejího bývalého spolumajitele Pavla Krúpu.

„Do doby, než mě Arca koncem roku 2020 navrhla do prozatímního věřitelského výboru, jsem s panem Veličem nikdy nemluvila a neznala jsem ho. To on mi zatelefonoval s tím, že bude podávat insolvenční návrh a že by mě navrhnul do prozatímního věřitelského výboru,“ vysvětluje Šafářová. Řekla si, že je to nabídka, která se neodmítá.

„Byla to příležitost, jak se snad dostat k věrohodným informacím o stavu dlužníkova majetku, které jsme do té doby jako věřitelé vůbec neměli,“ doplnila.

Vše bude OK

Dalším členem věřitelského výboru Arca Investments, který měl s Arkou společný byznys, je firma Traficon Advisors byznysmena Jana Stávka. S Arkou dlouhodobě spolupracoval na jejím financování včetně distribuce směnek.

„Od dubna května 2020 jsme věděli, že jsou tam zpoždění z hlediska výplaty směnek. Zcela jsme prodej směnek Arca Investments zastavili od června 2020. Náš největší problém byl, že vedení Arky s námi o situaci nekomunikovalo. Od dubna, května jsem od nich očekával jasné stanovisko, co se děje. Od majitelů Arky tehdy bohužel nevzešla žádná jiná informace než ujištění, že zpoždění výplat je dílčí a vše zvládnou,“ říká Stávek.

Z role firmy, která s Arkou spolupracovala při jejím financování, se letos Traficon přesunul na stranu věřitelů. Firma za sebou zformovala významnou věřitelskou skupinu s pohledávkami za 1,5 miliardy korun, a to s příslibem dobýt věřitelům zpět nejméně 80 procent dluhu. Původně se chtěl Traficon soustředit jen na insolvenční větev kauzy odehrávající se na Slovensku. Díky silné věřitelské skupině se ale z Traficonu stal významný hybatel dění kolem Arky také v Česku.

Už na konci letošního srpna Stávek během online schůzky se svými klienty avizoval spojenectví se spolkem Avea. „Pomalu, ale jistě se tvoří určité aliance, kde k sobě nacházíme blíže a blíže cestu s Aveou. Jsem přesvědčený, že Avea má nejenom stejné záměry, ale budeme hledat konsensus, jak spolupracovat i ve smyslu věřitelského výboru. Mohu prozradit, že proběhlo setkání s panem Veličem, kde jsme si povídali o reorganizaci společnosti,“ popsal Stávek na online mítinku, jehož záznam má SZ Byznys k dispozici.

Úspěšný plán

Plán na průnik do řádného věřitelského výboru vyšel. Ze spolku Avea se členem důležitého orgánu stala firma IMOS invest. Do výboru se dostala také společnost Traficon inkasní. Dalšími členy jsou firma Real Controls z bloku věřitelů zastupovaného advokátem Pavlem Kormanem a podnik Spojené kartáčovny podnikatele Jiřího Zbrojky. Za zajištěné věřitele se do výboru nominovala J&T Banka a společnost Caleson Debt Solution ze skupiny Gomanold. Ta má rovněž blízko ke skupině J&T.

Část věřitelů se sice pokusila vyšachovat spolek Avea z hlasování na věřitelské schůzi, ale neúspěšně. Insolvenční správce Lee Louda odkázal na výsledek šetření, podle něhož Avea s Arkou nijak propojená není. To však nezabránilo některým aktérům dění, aby obsazení věřitelského výboru ostře nekomentovali.

„Schůzi věřitelů a věřitelský výbor ovládli bývalí distributoři směnek Arca Investments. Zejména pak prostřednictvím spolku Avea a Traficon Inkasní, tedy subjektů, které si minimálně velmi dobře rozumí s dlužníkem, od čehož se odvíjí a bude odvíjet i další směřování insolvenčního řízení Arca Investments,“ reagoval advokát Jan Langmeier zastupující jedinou věřitelskou skupinu, která pro nové složení věřitelského výboru nezvedla ruku.

„Označení zhruba 400 členů spolku Avea, jimž hrozí v úpadku Arca Investments ztráty životních úspor či přinejmenším velkého procenta jejich jmění, za skupinu distributorů směnek Arca, je ze strany pana Langmeiera absurdní. Nejlepší odpovědí na tato osočení je skutečnost, že člen spolku Avea, společnost IMOS invest, byl dnes na schůzi věřitelů zvolen do stálého věřitelského výboru 87 procenty přítomných věřitelů. Tedy i hlasy pohledávek, jež ve spolku Avea sdruženy nejsou,“ odpověděla Avea.

Píše Krúpa

V podobném duchu se vyjádřil i Stávek z Traficonu. „Za dlouhou dobu, co jsme na trhu, jsme si vydobyli dostatečný kredit a v této kauze nám dalo důvěru přes 250 klientů. Pokud nás někdo zpochybňuje, bereme to jen jako projev jeho frustrace,“ reagoval.

Útok na Aveu na schůzi věřitelů se opíral o informace, které do insolvenčního rejstříku zaslal bývalý většinový akcionář Arky Pavol Krúpa. Ten je se se současným většinovým majitelem firmy Veličem na válečné stezce.

Foto: Seznam Zprávy

Schéma hlavních firem z ČR ze skupiny Arca Capital.

Právníci sdružení Avea označili Krúpovo sdělení za hanopis. Zároveň poukázali na skutečnost, že se informace šíří ve stejné době, kdy v USA prohrál soud s miliardářem Zdeňkem Bakalou. Krúpa má Bakalovi kvůli vydírání zaplatit odškodné 32 milionů dolarů. Krúpa se hájí tím, že s akcemi proti Bakalovi nemá nic společného.

Případ Arca Investments je největším bankrotem v Česku od konce 90. let. V České republice se zatím odehrává jen takzvané místní insolvenční řízení. Hlavní část bankrotu zatím směřuje na Slovensko, odkud Arca pochází. Většinu krátkodobých směnek, z nichž firma financovala svůj dlouhodobý byznys, ale společnost udala investorům v České republice. Lidé a firmy Arce půjčovali s vidinou vyššího zhodnocení peněz. Do insolvence přihlásili věřitelé pohledávky za 23 miliard korun.

Arca dostala od věřitelů šanci na sestavení vlastního reorganizačního plánu. Firma slibuje, že vrátí nejméně polovinu z dluhů.

Reklama

Doporučované