Hlavní obsah

Šíříte nenávistné projevy, obvinila policie členku německé protimuslimské strany

Zákonodárkyně a členka německé AfD čelí obviněním z podněcování k nenávistiVideo: AP

 

Reklama

Německá zákonodárkyně a členka protiislámské strany Alternative für Deutschland byla obviněna z šíření nenávistných projevů. Její straničtí kolegové se za ni postavili.

Článek

Kvůli podněcování k nenávisti podala v úterý německá policie trestní oznámení na Beatrix von Storchovou. Zákonodárkyně a členka Alternative für Deutschland (AfD) se na konci roku ostře ohradila proti tomu, že policie v Kolíně nad Rýnem sdílela novoroční pozdrav mimo němčiny také v arabštině.

„Co se to sakra v této zemi děje? Myslí si, že tímto způsobem uklidní tu barbarskou, muslimskou a znásilňovačskou hordu lidí?“ napsala von Storchová na svém twitterovém účtu.

Političku hájí šéf AfD Jörg Meuthen. „Obvinění z podněcování k nenávisti jsou tak směšná, že nás to opravdu nevzrušuje. Bylo to silné vyjádření názoru, ale nemá to nic společného s podněcováním lidí k nenávisti,” řekl předseda AfD. Podle Meuthena je možné se dohadovat o pojmu „horda”, ale skutečně skandální je prý ten fakt, že von Storchové byla omezena svoboda projevu.

S vyjádřením na pomoc své kolegyni přispěchala i předsedkyně parlamentní frakce AfD Alice Weidelová. „Rok začíná zákonem o cenzuře a tím, že se naše úřady podrobují importované, plenící migrantské lůze, která osahává, mlátí a bodá nožem a na kterou si máme laskavě zvyknout,“ nechala se slyšet Weidelová.

Po zveřejnění tweetu von Storchové jí sociální síť profil na několik hodin zablokovala právě kvůli podezření z porušení pravidel šíření nenávistných projevů.

Podle právního experta Daniela Petera by vše bylo v pořádku, kdyby von Storchová nezakomponovala do textu pojem „muslimské“. „Kdyby svůj příspěvek směřovala jen proti té hromadně znásilňující hordě lidí, nebyl by to samozřejmě problém,” vysvětluje.

Novoroční oslavy v západoněmeckém Kolíně nad Rýnem byly před dvěma lety zastíněny, když si stovky žen stěžovaly na to, že jsou obtěžovány a okrádány, většinou skupinami migrantů.

Reklama

Doporučované