Hlavní obsah

Sirotkům po zemřelých hornících lidé posílají peníze, vybralo se už téměř 600 tisíc

Osiřelým dětem obětí nedávného výbuchu lidé poslali již téměř 600 tisíc korun.Video: Klára Mališová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na pomoc sirotkům po hornících, kteří ve čtvrtek přišli o život v dole ČSM na Karvinsku, zřídil Spolek Svatá Barbora konto. Dárci na něj zatím poslali téměř 600 tisíc korun. Výbuch metanu a následný požár nepřežilo 13 mužů, z nichž 12 bylo polské národnosti. Podle spolku tragédie zasáhla nejméně deset dětí.

Článek

Peníze pro sirotky po zemřelých hornících mohou lidé posílat na účet spolku 1657156389/0800 s variabilním symbolem 20122018, který odpovídá datu neštěstí. „K dnešnímu dni je na účtu už okolo 587 000 korun,“ řekla v úterý předsedkyně výboru spolku Monika Němcová.

Spolek peníze rozdělí výhradně mezi osiřelé děti, které zůstaly po zemřelých hornících. „Jako spolek můžeme podporovat právě jen hornické sirotky, přesný počet ale v tuto chvíli nemáme,” uvedla Němcová.

Nadace OKD spolu s těžařskou společností OKD v pátek zřídila druhý účet, který je určený i pro bezdětné rodiny. Na něm se doposud sešlo zhruba 85 tisíc korun.

„Celkový výtěžek bude rozdělen postiženým rodinám z důlního neštěstí na dole ČSM Sever. Číslo účtu je 342342342/0800,” uvedl mluvčí firmy Ivo Čelechovský.

Ředitelka nadace Karolína Preisingerová řekla, že vybrané peníze budou rozděleny mezi všechny pozůstalé rodiny bez ohledu na to, zda v nich jsou nebo nejsou děti. „Sbírka není časově omezená. V lednu uvidíme, jak dlouho ji necháme. Záleží na dohodě s OKD,“ dodala.

Společnost OKD v sobotu oznámila, že peníze na podporu pozůstalých rodin začne vyplácet 27. prosince. Nejprve půjde o okamžitou sociální výpomoc několika desítkami tisíc korun. Další peníze, až 240 000 korun na osobu žijící ve společné domácnosti, se budou vyplácet později.

Metan explodoval ve čtvrtek odpoledne v severní části dolu ČSM. Výbuch a následný požár nepřežilo 13 horníků, dalších deset utrpělo zranění. Těla devíti obětí i nadále zůstávají v podzemí. Záchranáři uzavřeli hrázemi postiženou oblast a několik týdnů budou odebírat vzorky. Těžba bude v podzemí dolu, mimo postiženou oblast, obnovena ve čtvrtek.

Reklama

Doporučované