Hlavní obsah

Síť, kterou nenávidí rodiče, americká vláda i Indie. Fenomén TikTok

Foto: Profimedia.cz

Není to jen místo pro generaci Z, český TikTok stárne. Jakmile tam naskočí Leoš Mareš a víc tvůrců jako Petr Mára, začne to být vážně zajímavé, vysvětluje Jonáš Čumrik v podcastu Stopáž.

Reklama

Článek

TikTok v Česku používá milion lidí, už se na něm jen neprokrastinuje, v zahraničí se tam učí matematika. I když váš profil sleduje 0 lidí, video může mít statisíce přehrání. A to mladé baví, říká Jonáš Čumrik v podcastu Stopáž.

„Dnes už horko těžko prorazíte na YouTube. Kdežto na TikToku můžete natočit video, které se trefí do trendu, a i když vás sledují jen 3 spolužáci, můžete nasbírat 10 tisíc přehrání,“ přibližuje konzultant sociálních sítí, proč čínská aplikace generaci Z tak chytla.

Podle Čumrika ale už dávno neplatí, že TikTok používají jen tancující děti. „Čím dál víc se mi ověřuje, že i TikTok stárne. Hodně rychle poznáte, když se tam někdo starší snaží vytvořit příspěvek a nejde to… Lidé, kterým je přes 40 let, se tam snaží třeba vařit, ale je to spíš mimibazar styl. Mají svůj druh zábavy, který se odráží v contentu, který dělají.“

Zlom podle influencera nastane ve chvíli, kdy se na síti etabluje víc starších tvůrců.

„Před 10 lety byl YouTube v podobně vysmívané pozici, protože děti tam jedly lžičky skořice a dělaly podobné blbosti. Nikdo nechápal, proč to někdo vůbec dělá a proč to generuje takové počty zhlédnutí. Ale doba šla dál a přinesla i dospělejší tvůrce jako Petr Mára. Až naskočí třeba i Leoš Mareš, začne to být zajímavé,“ dodává Čumrik.

Popularita sítě TikTok se výrazně zvýšila v době koronavirové pandemie, kdy si ji podle technologické firmy Sensor Tower za první tři měsíce letošního roku stáhlo přes 300 milionů lidí. „Můj osobní odhad je, že v Česku má TikTok už milion uživatelů. V srpnu bychom se měli dozvědět oficiální čísla přímo z centrály,“ říká bývalý youtuber Johny Machette, vlastním jménem Jonáš Čumrik.

TikTok je poslední týdny propíraný i v kontextu mezinárodních digitálních válek. Aplikaci už zakázala Indie, omezení jí hrozí i v USA – Trumpova vláda argumentuje pochybnou ochranou uživatelských dat, ke kterým má mít podle ministra zahraničí Mikea Pompea přístup přímo čínská komunistická strana.

„TikTok, podobně jako většina sociálních sítí, sbírá více dat, než si většina uživatelů myslí,“ dodává odborník na digitální trendy Adam Zbiejczuk.

„Jde ale o politickou záležitost. Indie a Čína mají dlouhou historii velmi komplikovaných vztahů, nedořešené územní spory. Současná indická vláda je velmi pragmatická – ekonomický střet s Čínou vidí jako nevyhnutelný, do toho se promítají vojenské zájmy, navíc Indie má vlastní technologické miliardáře, kteří operují na poli aplikací,“ dodává.

Jak je možné, že na TikToku nemusíte mít ani jednoho followera, a vaše video přesto může vidět až milion lidí? Kdo je skutečným vlastníkem aplikace? A jak se dá na TikToku vydělat? Poslechněte si celou Stopáž v úvodu článku.

Stopáž

Jediný podcast, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte sjíždět Twitter a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované