Hlavní obsah

Síť nebo harpuna? Vědci otestují různé metody sběru vesmírného odpadu

Vědci vyšlou na orbitu Země satelit, který bude testovat různé metody sběru vesmírného smetíVideo: Reuters

 

Reklama

Vesmírný odpad ohrožuje nejen satelity a družice, ale i kosmonauty a vědecký výzkum. Na oběžné dráze je ho asi 170 milionů kusů a vědci si lámou hlavu, jak tento počet snížit.

Článek

Starosti s vesmírným odpadem zvyšuje trend levných satelitů. Příští rok by k současným 1300 aktivním družicím měly přibýt další stovky satelitů a riziko srážek s vesmírným odpadem se dramaticky zvýší. Posun v technologii na sbírání vesmírného odpadu si od svého projektu slibují britští vědci z výzkumného ústavu Surey Space.

Vědci chtějí na oběžnou dráhu vyslat satelit, který bude testovat účinnost různých metod sběru vesmírného smetí. Satelit nejprve vypustí svůj vlastní uměle vytvořený odpad, potom ho zkusí chytit do sítě nebo nabodnout na harpunu a dopravit zpět na zem. Obě metody jsou podle vědců jednoduché a nepříliš nákladné.

Kromě sítě a harpuny satelit také otestuje radarový systém, který by měl umět vesmírný odpad lokalizovat. Na oběžnou dráhu chtějí vědci satelit vyslat příští rok v lednu. Vesmírný odpad by podle vědců z orbity sice zmizel sám, přitáhla by ho gravitace Země a shořel by v atmosféře, to by ale trvalo stovky let.

Reklama

Související témata:

Doporučované