Hlavní obsah

Síť obchodů: Obhajoba otevřených květinářství kvůli pietě je lichá

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto.

Reklama

Obhajoba vlády, že květinářství mohou zůstat nadále v provozu z pietních důvodů, je podle sítě Květiny Novák naprosto lichá.

Článek

Počet účastníků na pohřbech je omezený a širší rodina a přátelé, kteří většinou za běžných okolností květiny v květinářstvích za tímto účelem kupují, se obřadů nemohou účastnit. V současné době je velmi těžké odhadnout zájem zákazníků a naplánovat objednávky. Holandská burza navíc zdražila nákup i o 400 procent. „Vyšší náklady znamenají také hygienická a bezpečnostní opatření. Podmínky podpůrných programů jsou přísné a dosáhne na ně jen část podnikatelů,“ řekla za Květiny Novák Praha Lenka Baráková.

Pohřbu se může momentálně účastnit maximálně 15 lidí. Podle Barákové se tak týká jen nejužšího rodinného kruhu, který si veškerou výzdobu a květinové dekorace objednává přímo v pohřební službě. Argumentace vlády tímto směrem tak nedává příliš smysl a spíše to podle Barákové vypadá, že se snaží zastřít jiné důvody.

„Když započítáme klasické ,květinářské ́ dny, jako je Valentýn, Mezinárodní den žen, Den matek a podobně, tak z důvodu uzavření většiny obchodů v nákupních centrech máme celoroční pokles tržeb zhruba o 25 až 30 procent,“ řekla dále Baráková. Zboží v Holandsku firma měla a má předobjednané, ale kvůli těžce předvídatelné poptávce se může stát, že více jak polovinu dovezeného zboží bude muset vyhodit.

Společnosti přitom stále rostou náklady, ať už za zvýšení cen v Holandsku, tak za dezinfekci, respirátory pro zaměstnance nebo antigenní testy, které firma podle Barákové už delší dobu používá.

Obchodní centra podle Barákové slevy na nájem neposkytují, naposledy k nim přistoupila loni na jaře. Na program COVID nájemné nemají Květiny Novák nárok, podmínkou je totiž meziroční pokles tržeb za čtvrtý kvartál loňského roku alespoň 50 procent. Firma tak v omezené míře využívá alespoň program na podporu zaměstnanosti Antivirus, ten podle Barákové pomáhá ale jen nepatrně.

„Myslím, že spousta středních podnikatelů bude muset svou činnost ukončit, protože to nezvládnou. V tuto chvíli nám nezbývá nic jiného než čekat, kam se situace posune, a doufat, že to ustojíme,“ dodala.

Reklama

Doporučované