Hlavní obsah

Šitím roušek platí za léky pro ženy s rakovinou v Kyrgyzstánu

Kyrgyzstán: šití roušek platí léčbu rakoviny.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Roman Prymula včera dementoval výrok WHO o nesmyslnosti roušek. Nechrání prý nositele, ale jejich okolí, tedy lidi vzájemně. V Kyrgyzstánu roušky pomáhají hned dvakrát - proti nákaze, ale i ženám s rakovinou při nákupu léků.

Článek

Dvanáct dobrovolnic v hlavním městě Kyrgyzstánu Biškeku původně vyrábělo kabelky a peněženky. Teď ale šijí roušky, kterých je v Kyrgyzstánu po vypuknutí nákazy jako kdekoliv jinde na světě urgentní nedostatek. Povolení k výrobě jim udělilo tamní ministerstvo zdravotnictví, píše agentura AP.

„Loni v létě jsme založili veřejně přístupný workshop na podporu žen, které podstupují léčbu rakoviny nebo ji už dokončily. Mohou si v něm vypomoct i samy, ať už peněžně, nebo psychicky,“ uvádí Ajgul Kydyrmyševová, prezidentka dílny Together for Life (Společně za život).

Třetinu léků na měsíc zaplatilo prvních 24 hodin

Některé ženy se už z rakoviny vyléčily, stále se ale na výrobě v dílně podílejí. Výtěžek z ní jde pak na pomoc těm, které onemocněním stále trpí. Léky pro pět aktuálně podporovaných pacientek s rakovinou přitom stojí zhruba 2500 dolarů na měsíc, doplňuje AP.

„Ke dnešku vyrábíme tisíc roušek za den. A to myslím celých 24 hodin, protože jsme pracovaly od brzkého rána asi do dvou do noci. Díky laskavým lidem, kteří si od nás roušky kupují, jsme už lékárně zaplatily asi 770 dolarů,“ popisuje rychlý postup Kydyrmyševová.

Zájemci si rádi počkají a přispějí

S nápadem přišla jedna z příznivkyň organizace. Přinesla do dílny látku, nechala si ušít pár roušek a pak je nabízela zdarma na sociálních sítích. Lidé se potom dílně Together for Life začali ozývat sami, a tak se její výroba změnila.

„Mohli si je objednat i na jiných místech, třeba i přímo u textilek, ale oni souhlasili s tím, že si počkají, aby si je mohli objednat a zaplatit u nás,“ dodává prezidentka organizace.

Together for Life nemá prodejnu. Zájemci a současně přispěvatelé tak chodí osobně do dílny, která funguje na stejném principu jako nabízené roušky - pomáhá ostatním a ostatní zase jí.

Reklama

Doporučované