Hlavní obsah

Situace je nadmíru výtečná, řekl k nákaze Trump. Experti tvrdí opak

Foto: Hindustan Times, Getty Images

Americký prezident Donald Trump na návštěvě Indie.

Reklama

Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa jsou na tom Spojené státy „nadmíru dobře“, co se týká připravenosti na epidemii nového koronaviru. Prezidentovi oponuje americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Podle něj není otázkou, jestli se v USA koronavirus začne šířit, ale kdy se začne šířit.

Článek

Již v úterý vyzvaly americké zdravotnické úřady občany, aby se začali připravovat na šíření nového typu koronaviru ve Spojených státech. „Data z posledních týdnů o šíření do dalších zemí zvýšila naše obavy i očekávání, že nákaza propukne i mezi našimi občany,“ řekla novinářům Nancy Messonnierová z CDC. Podle ní zatím není známo, kdy nákaza do Spojených států dorazí ani jak složitá situace bude.

Messonnierová takto vystoupila jen několik hodin poté, co prezident Trump hovořil o koronaviru na tiskové konferenci v Indii, kde řekl, že situace „v naší zemi je pod kontrolou“. „Myslím si, že celou situaci ohledně koronaviru zvládneme,“ řekl Trump.

Koronavirem se v úterý zabývali i senátoři. Před senátem vystoupil ministr vnitřní bezpečnosti Chad Wolf, podle kterého „riziko zůstává nízké“ a vakcína proti koronaviru má dorazit v řádu měsíců. Tomu oponoval senátor John Kennedy, podle něhož dostali senátoři předchozí den informaci, že vakcína dorazí mnohem později.

„Vaše čísla nejsou stejná jako čísla CDC,“ řekl v senátu Kennedy. „Nevíte, proč máte takové nesrovnalosti?“ Wolf Kennedymu odpověděl, že si nebyl jistý, kolik Američanů by mohlo být nakaženo nebo jak dobře je země zásobena maskami a ventilátory. „Měl byste nás udržet v bezpečí. A Američané si zaslouží jasné odpovědi na otázky ohledně koronaviru – a já je od vás nedostal,“ reagoval Kennedy. „S tím nesouhlasím,“ odpověděl Wolf.

Varování před koronavirem vydal i americký ministr zdravotnictví Alex Azar. Senátnímu výboru sdělil, že se ve Spojených státech pravděpodobně vyskytnou další případy nákazy, a zákonodárce požádal, aby na boj s epidemií vyčlenili 2,5 miliardy dolarů (58 miliard korun).

Demokratický senátor Chuck Schumer uvedl, že celosvětová epidemie zastihla prezidenta Donalda Trumpa a jeho administrativu „v nedbalkách“ a že vláda postrádá komplexní plán, jak nákaze čelit. Dodal, že administrativa by na zvládání epidemie měla vyčlenit alespoň 3,1 miliardy dolarů (72 miliard korun).

Reklama

Související témata:

Doporučované