Hlavní obsah

Situace je vážná. Sucho se vrací na sever Čech, trvá tady už sedm let

Foto: Unsplash

Naposledy zákaz vydal mostecký magistrát, vztahuje se na odběr vody z Vtelenského a Zaječického potoka. Vodu nesmí lidé odebírat ani konví pro zálivku zahrady.

Reklama

Sucho na severu Čech se prohlubuje. Přibývá zákazů odběrů vod z potoků a řek v Povodí Ohře, kyslíkový deficit ohrožuje vodní svět.

Článek

Dostatek vody je zatím v Labi. Sucho pokračuje v Ústeckém kraji sedmým rokem.

V regionu je situace výrazně odlišná od stavu na Moravě, kde v červnu hodně pršelo. Ukazuje to server Intersucho, kde se mimo jiné uvádí, že v hlubší vrstvě půdy lze pozorovat přetrvávající problém se suchem v severozápadní části Čech, především v Ústeckém kraji a severozápadní části kraje Středočeského.

„Zima byla na srážky slabá a na jaře se nepodařilo doplnit podzemní vody. Srážky byly podprůměrné, jen v červnu trochu víc pršelo, proto máme v krajině sucho už sedmým rokem,“ řekl mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský.

Posledním rokem bohatým na vodu byl rok 2013, tehdy v červnu zasáhly region povodně. „Situace je vážná, proto dáváme podněty vodoprávním úřadům k vydávání zákazů odběrů vod,“ uvedl Svejkovský.

Foto: Intersucho

Čím tmavší rudá, tím horší sucho.

Na webu Povodí Ohře uvedlo, že „s ohledem na dlouhotrvající sucho a nedostatek srážek v aktuálním období jsme prověřili situaci na vodních tocích v naší správě. U těch vodních toků, u kterých došlo vlivem sucha k tak významnému snížení průtoků, že nastalo nebezpečí kyslíkového deficitu, dochází k vážnému ohrožení vodních a na vodu vázaných ekosystémů a k ohrožení zajištění funkcí vodního toku, informujeme o této skutečnosti příslušné vodoprávní úřady včetně sdělení, že mohou omezit či zakázat odběry povrchových vod realizované z těchto vodních toků i jiná nakládání s povrchovými vodami, která snižují množství vody v těchto vodních tocích“.

Naposledy zákaz vydal mostecký magistrát, vztahuje se na odběr vody z Vtelenského a Zaječického potoka. „Vodu nesmí lidé odebírat ani konví pro zálivku zahrady. Jestliže by lidé z potoka odebírali vodu dále, mohli by ohrozit vodní a navazující ekosystémy a funkci toku. Opatření platí od 8. srpna do 31. října,“ uvedla mluvčí magistrátu Klára Vydrová.

Ústecký magistrát vydal zákaz odběru povrchových vod na celém území okresu. Platí až do 3. listopadu nebo do odvolání. Do konce října platí zákaz čerpat vodu ze všech potoků na Podbořansku u Loun. Na Teplicku se omezení týká sedmi toků. Na Žatecku zákaz platí na více než dvaceti místech, a to včetně dvou úseků Ohře. Za odebírání vody i přes zákaz hrozí pokuta do 100 000 korun.

Nízké průtoky jsou nyní také na Kamenici a Ploučnici na Děčínsku a na Bílině. „Vysoké teploty bohužel nahrávají tomu, že tíživá situace přetrvává, ohrožen kyslíkovým deficitem je celý vodní svět,“ uvedl Svejkovský. Horko předpovídají meteorologové i na příští týden.

Zatím je dostatek vody podle údajů Povodí Labe na dolním toku největší české řeky. Plavba nákladních lodí je ale už na hraně rentability. Aby byla ekonomická, musí být podle Jiřího Macha z povodí hladina 180 centimetrů na vodočtu v Ústí nad Labem. Dnes dopoledne byla na úrovni 190 centimetrů.

Reklama

Doporučované