Hlavní obsah

Situace, která nemá obdobu. Firmám chybí 440 tisíc lidí, žádají o režim Ukrajina

Nejsou lidi. Což pro firmy přináší konkrétní ztráty v miliardách korun.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

Firmy budou podle prognózy Hospodářské komory čelit v příštím roce rychlému růstu mezd.

Článek

Kvůli nedostatku lidí ve výrobě růst tuzemského hospodářství letos zpomalí na 3,6 procenta a příští rok na 3,3 procenta. Vyplývá to z nové prognózy Hospodářské komory, která vychází ze šetření mezi podnikateli. Poroste méně průmysl i maloobchod. Komora nevylučuje, že zaměstnavatelům bude už v červnu 2019 chybět až půl milionu pracovníků. Poslední prognóza komory z června odhadovala letošní růst na 4,2 procenta.

„Dobrou zprávou je, že ekonomika roste a bude růst i příští rok. Firmy se ale ocitly v klinči. Na jedné straně nemají dostatek pracovníků, a ačkoliv usilují o zefektivnění výroby novými technologiemi, dodací lhůty strojů se prodlužují, protože je na druhé straně nemá kdo vyrábět,” uvedl prezident komory Vladimír Dlouhý.

Pět čísel Vladimíra Dlouhého

30 000 – počet lidí, které za pět let „odsál“ ze soukromých firem stát

500 000 – tolik lidí podle odhadu Hospodářské komory může chybět na trhu v červnu 2019

316 000 – počet volných pracovních míst, které se nedaří obsadit novými lidmi. Jde o údaj úřadů práce, Hospodářská komora uvádí číslo ještě vyšší, přesně 440 tisíc.

84 miliard korun – ztráty v letošním roce způsobené tím, že nejsou lidi

8,6 procenta  – předpokládaný růst mezd v letošním roce, v příštím roce komora předpovídá dalších osm procent

(Zdroj: Hospodářská komora)

Trh práce se podle něj nachází v situaci, která v historii ČR nemá obdoby. Zaměstnavatelé dnes podle Úřadu práce postrádají přibližně o 200 000 pracovníků více než na hospodářském vrcholu v roce 2006. Firmám nyní podle komory chybí už 440 000 zaměstnanců, tedy o 130 000 více než podle statistik uváděných na začátku října Úřadem práce ČR. Ten uvedl, že počet volných pracovních míst v září vzrostl na více než 316 000. Důvodem je podle HK to, že zaměstnavatelé si jsou vědomi, že na pobočkách úřadu zaměstnance nenajdou, a tak nabídky vyvěšují rovnou na pracovních portálech či angažují personální agentury.

Stát jako konkurent

Konkurentem soukromé sféry je také veřejný sektor. Stát za pět let vysál podle Dlouhého z trhu práce 30 000 lidí. Navíc do průmyslových zón míří podle něho další desítky firem, které se chystají zaměstnat tisíce lidí. Zejména ze západní části země odčerpává pracovníky tuzemskému soukromému sektoru Německo. SRN se potýká s rekordním počtem volných míst, kvůli kterému přehodnotila svoji prognózu směrem dolů už minulý týden, dodal.

Podle analýzy komory bude firmám v červnu příštího roku chybět 500 000 pracovníků, což poškodí nejen podnikatele, ale celou ekonomiku. Jen státní kasa letos přijde nejméně o 84 miliard korun na daních a odvodech, které by mohly být odvedeny v případě, že by volná místa byla obsazena. V roce 2019 podle komory potenciální ztráty dosáhnou dalších 110 miliard korun.

Režim Ukrajina

Také proto Hospodářská komora jedná s vládou, aby zdvojnásobila na 40 000 roční kvótu pracovníků v „režimu Ukrajina”, umožňujícího zrychlené přijímání kvalifikované pracovní síly z této země. Komora dlouhodobě zdůrazňuje, že dlouhodobým řešením trhu práce je reforma školství. Přijímání zahraničních pracovníků ale podle ní krátkodobě zaměstnavatelům pomůže.

Šetření mezi podnikateli také potvrdilo, že firmy budou muset v roce 2019 čelit rychlému růstu mezd. Poprvé po třech letech to zaměstnavatelé označují za větší překážku jejich rozvoje než nedostatek pracovní síly. Mzdy letos vzrostou o 8,6 procenta a v roce 2019 o dalších více než osm procent, vyplývá z predikce komory, která využívá všeobecný model ekonomické rovnováhy České spořitelny.

Komora zaměstnavatelům v souvislosti s kolektivními vyjednávání s odbory doporučila, aby kvůli mzdám potřebné investice do efektivnější výroby neodkládali. Firmám, které nebudou investovat, hrozí, že ztratí svou konkurenceschopnost.

Reklama

Doporučované