Hlavní obsah

Situace není růžová, musíme vytrvat, řekla chartistka na setkání v Pardubicích

V Pardubicích si 29. výročí 17. listopadu připomněli akcí Zapálení pro demokracii.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V Pardubicích si připomněli výročí revoluce akcí Zapálení pro demokracii. Na akci dorazilo několik stovek lidí, politiky mezi řečníky nepřizvali.

Článek

Události, které před 29 lety odstartovaly sametovou revoluci, si připomínali i lidé v regionech. V Pardubicích přišly před tamní Východočeské divadlo zhruba dvě stovky lidí. Konala se tam akce Zapálení pro demokracii. Pardubické divadlo je již tradičním místem takovýchto setkávání, lidé se tam scházeli i před 29 lety.

Tehdy tam byla i Jarmila Stibicová, signatářka Charty 77 a významná východočeská disidentka. Na setkání přišla i v sobotu. „Lidé opakovaně přicházeli, dokud komunistická nadvláda neskončila. Ta vytrvalost nesla své ovoce. A to je i příklad pro nás, protože současná situace také není nikterak růžová. Myslím, že bychom měli tak, jako jsme tenkrát opakovaně přicházeli, přicházet opět, dokud premiér Babiš a prezident Zeman nepochopí, že chceme-li být právním civilizovaným státem, který jako takový je chápán i v okolním světě, že je třeba, aby Andrej Babiš odstoupil ze své funkce do doby, dokud nebude celý jeho případ přešetřen a rozhodnut nezávislými soudy,“ uvedla Stibicová, za což se dočkala velkého potlesku.

Akci svolaly dvě mladé matky Ivana Böhmová a Lenka Španihelová. „Chtěly jsme hlavně dát příležitost všem lidem z Pardubic, aby mohli vyjádřit úctu všem, co bojovali za demokracii, ať v roce 1939, tak v roce 1989,“ uvedla Böhmová. „Demokracii je potřeba chránit, podpořit a vzdát jí hold,“ doplnila Španihelová.

Lidé před pardubickým Východočeským divadlem zapalovali svíčky až do pozdního večera.

Reklama

Související témata:

Doporučované