Hlavní obsah
Online

Smutný rekord: V Británii za jeden den zemřelo 980 lidí s covid-19

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Na covid-19 po celém světě onemocnělo 1,6 milionu lidí a 95 tisíc mu podlehlo. Nejvíce nemocných, 465 tisíc, hlásí USA. Nejhůře zasaženou zemí EU zůstává Španělsko v těsném závěsu s Itálií. Světové dění sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Nemoc covid-19 si po celém světě vyžádala již přes 100 000 obětí. Koronavirem, který onemocnění způsobuje, se nakazilo přes 1,6 milionu lidí.

- V britských nemocnicích zemřelo dalších 980 pacientů s koronavirem, je to nejvyšší denní bilance od začátku epidemie. Celkem je obětí ve Spojeném království už 8958.

- Ve Francii počet obětí koronaviru překročil 13 000, za poslední den zemřelo 987 nakažených, z toho 554 v nemocnicích. Informovalo o tom dnes ministerstvo zdravotnictví. Infikovaných je přes 90 000, nových případů nákazy však přibylo méně než ve čtvrtek.

  • The Guardian: Itálie prodlouží opatření do května

    Itálie je připravena prodloužit již existující opatření do 3. května, píše The Guardian. Očekává se, že oficiálně stav prodlouží premiér Giuseppe Conte odpoledne.

    Během Velikonoc panují ještě přísnější opatření kvůli obavám z dalšího šíření nákazy.

  • Aljaška pořádá kvůli covid-19 primárky jen korespondenčně

    V americkém státu Aljaška dnešním dnem končí termín pro zaslání volebních lístků v nominačním souboji Demokratické strany o zisk nominace na prezidenta. Demokratická strana zaslala v půlce února všem registrovaným členům strany ve státě volební lístek - celkem jich bylo 71 000. Původně mělo být možné hlasovat jak poštou, tak prezenčně. Kvůli koronaviru však strana zrušila možnost vhodit hlas osobně do urny, a ve státě se proto hlasuje jen korespondenčně.

  • Turecko zavádí dvoudenní zákaz vycházení

    Turecko zavádí dvoudenní zákaz vycházení v 31 provinciích včetně Istanbulu a Ankary. Nařízení ministerstva vnitra začne platit od dnešní půlnoci.

  • Google a Apple se spojí kvůli digitálnímu sledování

    Google a Apple uzavřely nečekané partnerství, aby pomohly bránit šíření koronaviru. Až třetině obyvatel planety chtějí umožnit dozvědět se pomocí technologického zařízení v chytrém telefonu, zda se nedostali do blízkosti nakažených nemocí covid-19. Obří technologické společnosti to podle světových agentur oznámily dnes s tím, že lidé se do systému budou muset přihlásit. Monitorovat by mohl až tři miliardy obyvatel planety.

    Smartphony s operačním systémem iOS od Applu nebo Androidem od Googlu, které jsou nejpoužívanější na celé planetě, si budou moci vyměňovat informace prostřednictvím rozhraní bluetooth. Pokud se majitel takto vybaveného telefonu dostane do kontaktu s infikovaným jedincem, pošle mu přístroj zprávu, že se má izolovat a podrobit se karanténě.

  • Trump: V USA zemře méně než původně předpokládaných 100 000 lidí

    Ve Spojených státech přijde v souvislosti s pandemií nemoci covid-19 o život výrazně méně než původně předpokládaných 100 000 lidí. Na každodenním tiskovém brífinku to dnes prohlásil prezident Donald Trump. Dodal, že se pandemie v USA pomalu blíží ke svému vrcholu, jelikož se nákazu daří v posledních dnech dostat pod kontrolu v několika nejhůře zasažených oblastech.

  • Downing Street: Britský premiér už dokáže ujít kratší vzdálenost

    Britský premiér Boris Johnson, který je kvůli nemoci covid-19 od minulého týdne v nemocnici, se zotavuje a už dokáže ujít kratší vzdálenost, uvedl dnes mluvčí jeho kanceláře. Johnson je v dobré náladě, hovořil se svými ošetřujícími lékaři a děkuje celému zdravotnickému personálu za skvělou péči, které se mu dostalo, dodala Downing Street.

  • Šéf WHO varoval před rušením omezujících kroků proti koronaviru

    Státy by měly být opatrné při uvolňování omezujících opatření, která jejich vlády přijaly s cílem zbrzdit celosvětově se šířící nákazu koronavirem SARS-CoV-2. Řekl to dnes podle agentury Reuters šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

    WHO by ráda viděla zmírňování, ale zároveň upozorňuje, že „zrušení restrikcí by mohlo vést ke smrtícímu oživení“, prohlásil na tiskové konferenci generální ředitel organizace. Žádná země podle jeho vyjádření „není proti koronaviru imunní, žádná země nemůže tvrdit, že má dostatečně silný zdravotnický systém“.

    „Jsme teď ve fázi paniky, protože toto je nebezpečný neviditelný virus, který způsobuje pohromu, ale my musíme posilovat zdravotnické systémy,“ citoval Reuters šéfa WHO.

  • Ve Francii zemřelo přes 13 000 nakažených, 987 za poslední den

    Ve Francii počet obětí koronaviru překročil 13 000, za poslední den zemřelo 987 nakažených, z toho 554 v nemocnicích. Informovalo o tom dnes ministerstvo zdravotnictví. Infikovaných je přes 90 000, nových případů nákazy však přibylo méně než ve čtvrtek.

    Představitel ministerstva Jérôme Salomon na pravidelné tiskové konferenci řekl, že navzdory tragické každodenní bilanci úmrtí lze za dobrou zprávu považovat klesající počet pacientů na jednotkách intenzivní péče. Už ve čtvrtek se jejich počet snížil o necelou stovku na 7066, dnes se na těchto odděleních uvolnilo dalších 62 lůžek.

  • Turecko má přes 1000 obětí koronaviru

    Turecko se stalo další zemí, v níž počet mrtvých v souvislosti s nákazou koronavirem překročil tisícovku. Za poslední den tam zemřelo 98 lidí s nemocí covid-19, oznámil dnes ministr zdravotnictví Fahrettin Koca. Počet případů nákazy se od čtvrtka zvýšil o 4747, což je nejvíce od začátku epidemie, infikovaných je nyní přes 47 000.

  • Polsko má 5955 nakažených

    V Polsku se počet nemocných podle ministerstva zdravotnictví během dneška zvýšil o 167 pacientů a nakažených je v zemi 5955. Dalších šest lidí zemřelo a úmrtí spojovaných s koronavirem je celkem 181. Polská vláda v nadcházejících dnech očekává kulminaci nákazy.

  • Nemoc covid-19 si celosvětově vyžádala již přes 100 000 obětí

    Nemoc covid-19 si po celém světě vyžádala již přes 100 000 obětí. Koronavirem, který onemocnění způsobuje, se nakazilo přes 1,6 milionu lidí. Napsala to dnes agentura Reuters, která shromáždila údaje od jednotlivých států. Prvního zemřelého zaznamenalo čínské město Wu-chan 9. ledna. Hranici 50 000 mrtvých svět překonal o 83 dní později, k překročení 100 000 obětí však stačilo již jen osm dní.

  • V Británii padl smutný rekord, za den zemřelo 980 lidí s covid-19

    V britských nemocnicích zemřelo dalších 980 pacientů s koronavirem, je to nejvyšší denní bilance od začátku epidemie. Celkem je obětí ve Spojeném království už 8958. Na tiskové konferenci to řekl ministr zdravotnictví Matt Hancock.

    Británie nyní co do počtu úmrtí za jediný den překonala nejtragičtější bilanci v Itálii, kde dosud nejvyšší denní statistika z konce března eviduje 969 mrtvých.

  • Ve státu New York poprvé klesl celkový počet lidí na JIP

    V americkém státu New York poprvé od začátku pandemie klesl počet lidí, kteří se léčí z nemoci covid-19 na jednotkách intenzivní péče. Zemřelých však přibylo za 24 hodin 777, což je v podstatě stejně jako v posledních dnech, kdy nově oznamované počty lámaly smutné rekordy. Na tiskovém brífinku to dnes oznámil guvernér Andrew Cuomo, podle nějž je zpráva o úbytku lidí na JIP znamením, že se státu daří dostávat průběh pandemie pod kontrolu.

  • V Itálii zemřelo 570 lidí s koronavirem, bilance se snižují

    V Itálii za poslední den zemřelo 570 lidí s koronavirem, což je méně než ve čtvrtek. Celkem je obětí 18 849. Také počet nově infikovaných je nižší než předchozí den. Zvýšil se o 3951 na 147 577. Informoval o tom dnes úřad civilní ochrany.

    Bilance nových obětí a nově diagnostikovaných pacientů se v posledních dnech drží zhruba ve stejné výši a nestoupají už tolik, jako tomu bylo v předchozích týdnech. To podle odborníků znamená, že epidemie covid-19 dosáhla vrcholu a situace se může začít brzy výrazněji zlepšovat.

    V Itálii dnes už sedmý den v řadě klesl počet pacientů na jednotkách intenzivní péče, nyní je v kritickém stavu 3497 nemocných. Přes 30 000 lidí se zcela uzdravilo.

  • Irsko prodloužilo celostátní karanténu do 5. května

    V Irsku bude celostátní karanténa nařízená koncem března platit až do 5. května. Oznámil to dnes premiér Leo Varadkar. Podle něj prodloužení opatření o další tři týdny doporučili s ohledem na vývoj epidemie covid-19 odborníci. Původně měla karanténa platit po dva týdny do 12. dubna.

    Irsko má podle čtvrteční bilance přes 6500 potvrzených případů nákazy koronavirem a 263 úmrtí.

  • Dolar slábne v důsledku poklesu obav z šíření koronaviru

    Americký dolar zlevňuje v důsledku poklesu obav z dalšího šíření koronaviru, který snížil poptávku po bezpečných měnách. I nadále jej oslabuje také ve čtvrtek oznámený záchranný balíček americké centrální banky (Fed) na úvěry malým a středním podnikům a místní samosprávě.

  • The Guardian: Španělsko začne postupně otevírat průmyslové a stavební podniky

    Ve Španělsku se od pondělí začnou otevírat některé průmyslové a stavební podniky, píše The Guardian. Většina obchodů ale bude nadále uzavřena.

  • Slovensko má dalších 14 pacientů s covid-19, celkem eviduje 715

    Na Slovensku přibylo 14 potvrzených případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Celkem se tak v zemi tímto virem doposud infikovalo 715 lidí. Informovalo o tom dnes slovenské ministerstvo zdravotnictví.

  • Portugalsko nejspíš prodlouží stav nouze do začátku května

    Portugalsko nejspíš prodlouží nouzový stav kvůli koronaviru o další dva týdny do 1. května. Prezident Marcelo Rebelo de Sousa dnes řekl, že návrh předloží příští týden parlamentu, který jej podle agentury Reuters s nejvyšší pravděpodobností odsouhlasí. Stav nouze byl v zemi vyhlášen 18. března a po jednom prodloužení nyní platí do 17. dubna.

    Portugalsko zatím má 15 472 potvrzených případů nákazy, 435 lidí s koronavirem zemřelo. Jde tak jen o zlomek z čísel, která denně hlásí těžce zasažené sousední Španělsko. Tam dosud v souvislosti s nemocí covid-19 evidují téměř 16 000 úmrtí, nakažených tam zatím napočítali skoro 160 000.

  • V Japonsku s rostoucím počtem nakažených sílí politické spory

    Japonsko dnes zaznamenalo 656 nově nakažených koronavirem, druhý nejvyšší počet po čtvrtečním rekordu. Celkově je tam již přes 6000 infikovaných a rychlý nárůst z posledních dnů budí obavy, aby se Japonsko nestalo další zemí, kde se pandemii nemoci covid-19 nepodařilo dostat dostatečně brzy pod kontrolu. Mezi některými guvernéry prefektur a centrální vládou přitom panují neshody ohledně zavádění ochranných opatření, napsala agentura Reuters.

    Metropole Tokio od dnešního dne uzavřela řadu podniků po dobu trvání stavu nouze, který vláda vyhlásila v úterý v celkem sedmi prefekturách. Guvernérka prefektury Tokio Juriko Koikeová chtěla opatření zavést již dříve a ve větší míře, dostala se však do sporu s premiérem Šinzó Abem, jenž se obává možných dopadů na japonskou ekonomiku, která má již nyní nakročeno k recesi. Řada lidí se proto domnívá, že vláda upřednostňuje stav ekonomiky před zdravím obyvatel, napsala Reuters. Japonsko eviduje 112 obětí covid-19.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy