Hlavní obsah

Situace v ČSOB je dále napjatá. Přidávají jen vybraným, stěžují si zaměstnanci

Část rozhovoru s členkou představenstva ČSOB. Na tohle lidé nejvíce reagovali.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Členka představenstva chtěla v rozhovoru pro Televizi Seznam vysvětlit, že banka platí férově a dobře. Rozezlila ale řadu zaměstnanců.

Článek

Atmosféra v ČSOB se dále vyostřuje. Na konci května vyhlásila větší ze dvou odborových organizací v bance stávkovou pohotovost. V Česku jde o mimořádnou událost.

Členka představenstva Marcela Suchánková, která je zodpovědná za řízení lidských zdrojů, v rozhovoru pro Televizi Seznam minulý týden vysvětlovala, jakým způsobem v bance rostou mzdy.

Na rozhovor redakce dostala desítky reakcí od zaměstnanců ČSOB. Otevřeně popisují, jakou dostávají mzdu a na jakých pozicích, s jakými zkušenostmi se nacházejí. Většina právě kvůli citlivým informacím požádala, aby redakce nezveřejňovala jejich jména.

Nejvíce lidi popudila informace o navyšování mezd zaměstnanců, kteří si vydělají méně než 30 tisíc korun.

„Zaměřili jsme se na skupinu zaměstnanců s příjmy do 30 tisíc a těm jsme navýšili mzdu v průměru o devět procent,“ řekla v rozhovoru Marcela Suchánková.

„ V ČSOB pracuji 17 let jako klientský pracovník. Moje základní mzda do dubna 2018 byla 27 600 korun hrubého. V květnu jsem dostala přidáno 500 korun. Tedy 1,8 procenta. To, že zaměstnanci se mzdou do 30 tisíc dostali navíc tisíc korun, je nehorázná lež,“ reagovala jedna ze zaměstnankyň.

O reakci jsme proto požádali mluvčího ČSOB Patrika Madleho. „Opravdu šlo o přidání lidem s platem do 30 tisíc korun s tím, že se rozlišuje podle zóny mzdy. Tisíc korun tedy získali zaměstnanci v růstové zóně,“ uvedl Madle.

Podívejte se na celý rozhovor, na který reagovala řada zaměstnanců:

Platíme dobře a férově, vysvětlovala členka představenstva ČSOB.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

„Osobně se mzdou 22 500 korun jsem byla zařazena do pásma standardního, takže se mne celoplošné navýšení netýkalo,“ stěžovala si další zaměstnankyně, která uvedla, že pracuje jako klientský pracovník.

Začátkem týdne vyšly nejnovější statistické údaje o průměrné mzdě. Za první tři měsíce letošního roku si podle Českého statistického úřadu Češi polepší meziročně o 8,6 procenta. Průměrná mzda se vyšplhala poprvé přes 30 tisíc a usadila se na částce 30 256 korun. Medián mzdy, tedy výplata, kterou Češi dostávají nejčastěji, je 25 674 korun.

Přestože je mezi veřejností rozšířené, že bankéři vydělávají nadstandardní peníze, tak řada zaškolených zaměstnanců v bankách, zejména v regionech na pobočkách, se na podobnou mzdu nedostane ani po letech praxe.

Například jedna zaměstnankyně ČSOB redakci popsala, že na pozici specialistka produktů a služeb má po 12 letech v bance hrubý plat 22 tisíc korun, a to ve středně velkém městě. „Pracuji v bance na pobočce téměř 25 let a mzdu mám dost pod 30 tisíc korun,“ napsal další zaměstnanec.

„Konkrétně za 22 let, co v bance pracuji, mám hrubou mzdu 28 tisíc,“ zmínil další zaměstnanec, opět na pozici specialista.

Podle vyjádření banky má výplatu pod 30 tisíc korun 14,9 procenta zaměstnanců. Ze 41 došlých reakcí jich 30 kritizuje vedení a osm se ho naopak zastává.

Vyplývá z toho, že nejvíce nespokojení jsou v klientských službách, v administrativě a na call centrech. Naopak spokojení jsou například lidé v IT odděleních.

Reklama

Doporučované