Hlavní obsah

Sjezd ČSSD bude po Velikonocích. Buzková podporuje Petříčka

Petra Buzková se do politiky vracet nehodlá. Dle svých slov má pouze konzultantskou roli.

Reklama

Půl roku před volbami bude ČSSD volit nové vedení. Šéf strany Jan Hamáček neuspěl s představou uspořádat sjezd později. Post předsedy mu chce uzmout ministr zahraničí Tomáš Petříček, jehož teď podpořila někdejší stranická hvězda.

Článek

Vše nasvědčuje tomu, že sociální demokraté si zvolí nové vedení na sjezdu v dubnu. Konkrétně by mělo jít o první povelikonoční víkend.

Minulou sobotu o tom hlasovalo předsednictvo ČSSD, jehož členové těsně prosadili konání sjezdu v co nejbližším termínu. Předseda strany byl zastáncem pozdějšího uspořádání sjezdu – ať už v pozdějších jarních měsících, v létě nebo po říjnových volbách.

„Odkládat sjezd na pozdější měsíce podle mě není rozumné. Do volební kampaně musí sociální demokracie vstoupit s vedením, které má jasný mandát. Pokud to epidemická situace dovolí, měl by proběhnout v dubnu. Pro to jsem hlasoval,“ řekl Seznam Zprávám předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka.

Pro dubnovou variantu sjezdu hlasoval i pardubický hejtman Martin Netolický, který je jedním z těch, kdo v únoru podpořil iniciativu ministra zahraničí Tomáše Petříčka kandidovat proti stávajícímu šéfovi Hamáčkovi na předsedu strany. Šéf Černínského paláce oznámil, že chce vést sociální demokracii do sněmovních voleb jako lídr.

Lidový dům nyní řeší, jak sjezd technicky zajistit. Kvůli pandemii se musí uskutečnit on-line a řeší se, zda se delegáti – odhaduje se, že by jich mohlo být až 300 – připojí jednotlivě, nebo zda by se připojili v rámci skupin v jednotlivých regionech.

On-line sjezd nese i určitá rizika. Co by se například stalo, kdyby v průběhu volby předsedy a místopředsedů spadl internet. Zůstala by strana po nějakou dobu bez vedení? Jde o extrémní variantu, i ta ale mezi sociální demokraty zaznívá, proto se hledá řešení, jak sjezd technicky co nejlépe zajistit.

První zteč

Předsjezdové dění nabralo v průběhu února nečekanou dynamiku, když se o funkci šéfa ČSSD nečekaně přihlásil ministr Tomáš Petříček. Na svou stranu získal významné figury strany – jako například pardubického hejtmana Martina Netolického, místopředsedu ČSSD Michala Šmardu či bývalého šéfa Senátu Milana Štěcha.

Následně ministr vnitra a vicepremiér Hamáček oznámil, že chce obhájit svou funkci. Proti němu se naopak nijak nepostavili členové vlády, ministr kultury Lubomír Zaorálek či ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. O jejich podporu by se měl Hamáček na sjezdu opřít. Do jeho tábora patří i nový spolustraník a bývalý hejtman Vysočiny Jiří Běhounek, který čerstvě vstoupil do strany. Ve hře bude druhý nejvyšší post statutárního místopředsedy.

Zmiňované sobotní jednání předsednictva ČSSD o konání sjezdu lze interpretovat jako první, byť neoficiální měření sil obou táborů. Těsně převážil názor uskutečnit sjezd už v dubnu, což od vyhlášení svých předsednických ambicí prosazoval Petříček a jeho spojenci. Hamáček na dotaz ohledně uspořádání sjezdu redakci neodpověděl.

Buzková pro Petříčka

Výměnu v čele sociální demokracie podporuje její někdejší populární politička a exministryně školství Petra Buzková. Bývalá místopředsedkyně strany míní, že strana potřebuje nový impuls, aby se vyhnula propasti – vypadnutí ze Sněmovny.

„Trend podpory ČSSD je tak špatný, že neprovede-li strana zásadní změny, nemá šanci uspět v příštích volbách do Poslanecké sněmovny,“ řekla Seznam Zprávám bývalá politička, kterou na přelomu milénia nesnesl tehdejší šéf strany Miloš Zeman.

Dnes Petře Buzkové patří podíl v advokátní kanceláři VKS Legal. Co se týká politiky, aktivně do ní zasahovat nehodlá. „Mám jen konzultační roli. Tomáše Petříčka si vážím,“ dodala.

Reklama

Doporučované