Hlavní obsah

Sjezd ČSSD: Proti Hamáčkovi se na poslední chvíli spojili dva vyzyvatelé

Foto: Jan Mihaliček

Ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Reklama

Den před volebním sjezdem ČSSD oznámili dva kandidáti na předsedu, že se rozhodli spojit síly proti obhajujícímu Janu Hamáčkovi.

Článek

Janu Hamáčkovi ubyl jeden z vyzyvatelů v boji o post předsedy sociální demokracie. Den před sjezdem oznámil předseda jihomoravské ČSSD Břetislav Štefan, že na nejvyšší post ve straně nakonec kandidovat nebude.

Neznamená to ale, že přestává usilovat o Hamáčkův konec. Štefan se spojil do týmu s taktéž kandidujícím ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem, kterému chce v případě zvolení dělat 1. místopředsedu.

„Odkrýt karty před stranickými volbami nebývá strategické, přesto před sjezdem vítám oznámení domluvené spolupráce s Tomášem Petříčkem. Přesně takto upřímně by totiž měla naše strana začít komunikovat nejen ke členům, ale také k našemu okolí,“ zdůvodnil to Štefan.

Tandem Petříček-Štefan už má také první veřejné podporovatele. Patří k nim současný místopředseda Michal Šmarda, hejtman Pardubického kraje Martin Netolický nebo kandidát na místopředsedu z Moravskoslezského kraje Igor Bruzl.

Že mají tito straníci k sobě názorově blízko, bylo zřejmé již delší dobu. Když Štefan ještě počítal s kandidaturou na předsedu, pro Seznam Zprávy uvedl, že v případě svého vítězství počítá do vedení právě s Petříčkem a jako další místopředsedy uvedl Šmardu s Netolickým.

Ve volebním klání o lídra ČSSD pro nadcházející volby tak zůstávají tři uchazeči: Jan Hamáček, Tomáš Petříček a poslankyně Kateřina Valachová.

Reklama

Doporučované