Hlavní obsah
Online

ON-LINE: Předsedou KSČM znovu zvolen Filip. KSČM má kompletní vedení, stalinista Skála v něm není

Sjezd KSČM: Vojtěch Filip znovu zvolen předsedou, Zeman pronesl projev. Protesty několika stovek lidí. Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Komunistická strana Čech a Moravy si dnes v Nymburce zvolila nové vedení. Na komunistickém sjezdu poprvé v novodobé historii vystoupil i úřadující prezident. Seznam Zprávy vám z místa přinášejí on-line reportáž.

Článek

Předsedou KSČM byl opět zvolen stávající šéf Vojtěch Filip. Současného předsedu strany volilo ve druhém kole 165 delegátů. Skála obdržel 145 hlasů. Novému předsedovi mezi prvními gratuloval i premiér v demisi Andrej Babiš (ANO), který se prý těší na to, až začne další fáze vyjednávání o podpoře pro jeho novou vládu.

V prvním kole neuspěla europoslankyně Konečná, která získala pouze 79 hlasů. Sjezd následně zvolil místopředsedy strany.

Proti politice KSČM a proti tomu, že na sjezdu poprvé po roce 1989 vystoupil úřadující prezident Miloš Zeman, protestovalo několik stovek lidí.

  • Novými místopředsedy KSČM zvoleni Grospič a Ort

    Komunistický poslanec Jiří Dolejš na svém Twitteru uvedl, že nové vedení KSČM je ve složení: Filip, Šimůnek, Konečná, Grospič a Ort. Ve vedení končí dosavadní první místopředseda Josef Skála, který dnes těsně neuspěl v boji o funkci předsedy strany.

  • Novou místopředsedkyní KSČM Konečná, Dolejš z vedení strany odchází

    Místopředsedkyní KSČM bude nově europoslankyně Kateřina Konečná. Zvolili ji už v prvním kole delegáti dnešního stranického sjezdu v Nymburku. Další dva místopředsedové budou zvoleni v druhém kole. Konečná získala v hlasování straníků 188 hlasů. Vedení strany opustí Jiří Dolejš. 

  • Prvním místopředsedou KSČM zvolen Petr Šimůnek

    Šimůnek obdržel podle informací ČTK 158 ze 311 hlasů. V KSČM má na starosti vnitrostranickou práci a ekonomiku.

  • Vojtěch Filip chce do vedení Konečnou, Grospiče i Vostrou

    Filip hned po zvolení novinářům vyjmenoval, že by chtěl do vedení europoslankyni Kateřinu Konečnou pro evropské záležitosti, poslance Stanislava Grospiče a Miroslavu Vostrou a Filipa Zachariáše z Vyškovska jako představitele mladší generace. Chce také pokračovat v jednáních s hnutím ANO o podpoře vlády.

  • Premiér v demisi Babiš gratuluje Filipovi ke zvolení

  • Předsedou KSČM byl opět zvolen Vojtěch Filip

    Vojtěch Filip na tiskové konferenci po svém zvolení.

    Předsedou KSČM byl opět zvolen Vojtěch Filip. Ve druhém kole dostal 165 z 308 platných hlasů. Skála obdržel 145 hlasů. Volit se ještě budou místopředsedové. Sám Vojtěch Filip novinářům řekl, že chce jako jednu z místopředsedkyň Kateřinu Konečnou.

  • Demonstrace proti KSČM a účasti prezidenta na sjezdu skončila. Natočili jsme rozhovor s organizátorkou protestu

    Protest v Nymburce skončil. Svůj nesouhlas s KSČM přišlo vyjádřit pět set lidí. Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

  • Skončilo druhé kolo volby předsedy KSČM. Výsledky budou oznámeny během několika desítek minut

  • Komunisté předsedu v prvním kole nezvolili. Rozhodne se mezi Filipem a Skálou

    Náš reportér Aleš Černý ze sjezdu KSČM hlásí, že komunisté v prvním kole nového předsedu nezvolili. Do druhého kola postupuje Vojtěch Filip (110 hlasů) a Josef Skála (105 hlasů). O novém předsedovi se rozhoduje v druhém kole.

  • Prezidenta za účast na sjezdu KSČM kritizoval i kardinál Dominik Duka

    „Je jistě náhodnou souhrou okolností, že ve chvíli, kdy my zde vítáme kardinála Berana, je prezident republiky hostem na sjezdu komunistické strany, která se přes volební porážku dožaduje stále většího podílu na moci? To je velmi zřetelné znamení hodiny, v níž se náš národ nachází, a o to větší zodpovědnost připadá hlavě státu, aby zaznělo rozhodné slovo,“ pronesl kardinál Dominik Duka ve svém dnešním kázání v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Za svá slova sklidil Duka bouřlivý potlesk.

  • ČTK: Do druhého kola volby předsedy KSČM postupují Filip a Skála

    O křeslo předsedy KSČM se zřejmě utkají nynější stranický šéf Vojtěch Filip a místopředseda Josef Skála. Oba podle informací ČTK postoupili na dnešním sjezdu KSČM v Nymburku do druhého kola tajné volby.

  • Analýza Zemanova vystoupení od novináře Martina Fendrycha

  • Kuloárové informace nasvědčují znovuzvolení Filipa

    Z kuloárových informací na sjezdu a výsledků dosavadních hlasování, zejména o možném přerušení sjezdu do podzimu, vyplývá, že Vojtěch Filip by mohl předsednické křeslo obhájit. Zvolené vedení by ale mohlo mít jen dvouletý mandát místo čtyřletého. Filip stojí v čele komunistů 12 let, v polovině loňského května na sjezdu v Praze získal další čtyřletý mandát. Po volebním neúspěchu Filip dal na podzim funkci k dispozici. Kritice už ale čelil i dříve. Loni byl zvolen předsedou v prvním kole, když dostal 203 z 353 platných hlasů. Jeho tehdejšího vyzyvatele Skálu volilo před rokem 150 delegátů.

  • Ne demonstraci vystoupil i Michal Horáček

    Pochod a demonstrace se přesunuly do parku naproti Obecnímu domu. Řečníci se střídají na provizorním valníku. Vystoupil na něm i prezidentský kandidát Michal Horáček nebo starosta Nymburka Pavel Fojtík (STAN).

  • Dolejšův šťouchanec do ortodoxních soudruhů

    Místopředsedovi KSČM Jiřímu Dolejšovi, jenž se řadí k liberálnímu křídlu, se Zemanovo vystoupení líbilo. „Zeman se projevil skutečně jako demokratický socialista,” řekl Dolejš. Doufá, že KSČM má záležitost vyřešenou a nebude se vracet do dob, kdy panovaly pochyby o tom, že se distancuje od zneužívání moci v minulosti a že by se snad chtěla vracet k byrokratickým pořádkům. „Prohra byl monopol moci, byrokracie a nerespektování názorů lidí,” dodal.

  • „Soudruzi, pojďte ven!”

    Protest pokračuje na prostranství před Obecním domem, kde se sešlo několik stovek odpůrců komunistů. Vadí jim také účast prezidenta Miloše Zemana na dnešním vrcholném setkání KSČM, což se stalo poprvé v polistopadové historii země.

    Protestující už od rána na transparentech a skandováním hesel dávají nesouhlas s politikou komunistické strany a připomínají její spjatost s totalitní KSČ. Zhruba 500 lidí se po poledni vydalo z nymburského nádraží k Obecnímu domu, při příchodu k dějišti sjezdu provolávali hesla „Rudé zrůdy” či „Soudruzi, pojďte ven”.

  • Policie zabránila demonstrantům ve vniknutí na sjezd KSČM

    Několik účastníků protestu proti sjezdu KSČM v Nymburce se pokusilo proniknout do Obecního domu, kde se sjezd koná. Policisté jim v tom zabránili.

  • Filip s částmi Zemanova projevu nesouhlasí, ale váží si toho, že přijel

    „To, že s některou částí jeho projevu nemusím souhlasit, neznamená, že neoceňuji to, že přijel na sjezd a poděkoval našim členům jako voličům, kteří se také zasloužili o to, že byl zvolen do funkce prezidenta,” řekl novinářům k projevu Miloše Zemana předseda komunistů Vojtěch Filip. Skutečnost, že má Zeman na určité historické etapy jiný názor než Filip, prý není překážkou pro jejich další komunikaci.

  • Průvod demonstrantů startuje u nymburského nádraží

    Video: Seznam Zprávy

  • K prezidentově projevu se vyjádřil předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik

    Video: Aleš Černý

Reklama

Hlavní zprávy