Hlavní obsah

Skandál hollywoodského producenta pokračuje. Kvůli sexuální aféře zmizí ze seznamu Wiesenthalova centra

Weinsteinovo jméno zmizí z publikací Wiesenthalova centraVideo: AP

 

Reklama

Sexuální aféra kolem hollywoodského producenta Weinsteina má další vývoj. Centrum Simona Wiesenthala oznámilo, že vymaže jméno amerického filmového producenta ze seznamu oceněných lidí. Cenu mu předloni udělilo za toleranci.

Článek

Židovská organizace pro lidská práva SWC oznámila, že vymaže jméno amerického filmového producenta Harveyho Weinsteina ze seznamu oceněných osob. Zakladatel centra Marvin Hier v prohlášení napsal, že „všichni jsou v této humanitární organizaci zděšeni množstvím obvinění vznesených proti Weinsteinovi”. Producent čelí skandálu kvůli sexuálnímu obtěžování a znásilnění žen.

„Vzhledem k vážnosti obvinění odstraníme jeho jméno ze seznamu oceněných ve všech našich materiálech, jež v budoucnu vyjdou. Nemůžeme se vrátit do minulosti, ale kdybychom dříve věděli, co víme nyní, nikdy bychom ho neocenili. Takové skandální chování je proti všemu, za čím Wiesenthalovo centrum stojí, a odporuje také textu, který je s oceněním spojen: Tomu, kdo ctí lidstvo,” napsal Hier.

Weinsteina už propustila produkční firma, kterou založil. Wiesenthalovo centrum mu předloni udělilo cenu za toleranci. Podle izraelského tisku byl Weinstein pro cenu vybrán i kvůli svým příspěvkům této organizaci, které činí téměř 100 tisíc dolarů (2,2 miliony korun).

„Dali jsme Harveymu Weinsteinovi cenu, protože jeho společnost stejně jako mnoho jiných firem ze zábavního průmyslu dlouhodobě Wiesenthalovo centrum a jeho práci podporuje,” sdělila mluvčí centra. K dotazu, zda se uvažuje o odebrání ceny, mluvčí řekla, že o tom se nemluví.

Centrum propaguje toleranci a zabývá se bojem proti rasismu a antisemitismu. Weinstein při přebírání ceny na galavečeři, která vynesla centru 1,75 milionu dolarů, řekl o antisemitech, že by Židé udělali nejlépe, kdyby „vstali a kopli ty chlápky do zadků”.

V současném skandálu ho mnoho žen obvinilo ze sexuálních útoků a obtěžování. Weinstein, který pomáhal založit produkční firmu Miramax, se omluvil. Tvrdí ale, že všechny ženy, jichž se aféra týká, s kontaktem souhlasily. Hodlá se nicméně obrátit na odborníky, kteří léčí sexuální závislost.

Reklama

Doporučované