Hlavní obsah

Skandál maďarského europoslance. Facka orbánismu i námět ke konspiracím

Foto: Evropský parlament

József Szájer v Evropském parlamentu.

Reklama

Uprostřed vyjednávání o maďarsko-polském vetu unijního rozpočtu ztratil Viktor Orbán jednoho ze svých nejvýznamnějších politiků na evropské úrovni. Maďarská média se dál věnují celé aféře kolem europoslance Józsefa Szájera.

Článek

„Naším jménem a jménem celé naší politické společnosti bychom my, členové klubu Fidesz-KDNP v Evropském parlamentu, chtěli poděkovat Józsefu Szájerovi, který sehrál zásadní roli v tom, že umožnil maďarskému občanskému konzervatismu a křesťanské demokracii zaujmout jejich právoplatné místo na evropské politické scéně,“ reagovala v neděli maďarská vládnoucí strana Fidesz na rezignaci svého europoslance.

Přední maďarský politik Szájer o víkendu oznámil, že se ke konci prosince vzdává mandátu europoslance a po 30 letech končí v politice. Jako důvod uvedl rostoucí duševní zátěž, kterou s sebou nese kontinuální politický zápas.

Na adresu Szájera nešetřil Fidesz chválou – označil ho za nejznámějšího a nejuznávanějšího maďarského europoslance a také za nekompromisního obránce maďarské suverenity a maďarských hodnot.

Osudná party v době pandemie

O dva dny později ale vyšly najevo pravděpodobné skutečné důvody, které Szájera k rezignaci vedly. Europoslanec se v Bruselu minulý pátek účastnil sex party, kterou kvůli koronavirovému zákazu shromažďování přerušila belgická policie. Kromě toho, že se Szájer pokusil utéct oknem a sešplhal z prvního patra po okapu, přitom se zranil a byl zadržen policií, v jeho batohu se našly drogy. Europoslanec odmítá, že by byly jeho.

Foto: Profimedia.cz

Sex party se konala v bytě v prvním patře domu v centru Bruselu.

Maďarský bulvární list Blikk ve středu napsal další detaily nepovolených orgií. Akci zorganizoval devětadvacetiletý David Manzheley, podle kterého bylo vzhledem k epidemii pozvaných pouze deset hostů. Podmínkou navíc byla negativita na HIV a covid-19.

Szájer neměl pozvánku

Na páteční sex party nakonec místo deseti lidí dorazilo 25, protože několik hostů přivedlo i své přátele. A tak se prý do Manzheleyova bytu dostal i maďarský europoslanec. Policii přivolali sousedé.

Mezi účastníky měli být i další držitelé diplomatických pasů. Zprávy o účasti dvou Poláků nakonec belgická prokuratura popřela. Estonské ministerstvo zahraničí ve středu odpoledne potvrdilo, že se akce účastnil i estonský diplomat. Identita ostatních účastníků není známa.

Manzheley pro belgický deník De Standaard řekl, že sexuální gay party pořádá v pronajatých bytech pro zábavu zhruba každé dva měsíce, obvykle v počtu až 100 mužů. Jediným cílem je prý volný sex. Szájer, kterého Manzheley popisuje jako „muže s vousem“, mu prý v pátek řekl, že ve svém bruselském bytě podobnou sex party už také pořádal.

Foto: Evropský parlament

József Szájer v Evropském parlamentu.

Ministři sdílní nebyli

Europoslanec József Szájer v úterý svoji účast přiznal a omluvil se za ni rodině, spolustraníkům i voličům. Politikům Fideszu ve středu ale do řeči nebylo. Novináři stihli před budovou úřadu vlády položit dotaz jen dvěma přijíždějícím ministrům, poté policie širší okolí budovy uzavřela. „Pan Szájer učinil jediné možné správné rozhodnutí, zbytek je jeho soukromá záležitost,“ odpověděla stručně na otázku nezávislého serveru Telex ministryně spravedlnosti Judit Vargová. Dotaz, zda skandál neoslabuje pozici maďarské vlády v Bruselu, nekomentovala. Sdílnější nebyl ani vicepremiér Zsolt Semjén.

Podle Telexu je pro Fidesz Szájerův skandál horší fackou, než byla loňská aféra starosty města Györ Zsolta Borkaie. Na veřejnost se tehdy dostalo video, které starostu zachytilo při sexu s prostitutkou. Borkai poté sice vyhrál volby starosty, ale krátce poté odstoupil, aby svou stranu Fidesz dále nepoškozoval.

Přední bojovník za konzervativní hodnoty

Devětapadesátiletý Szájer má za manželku soudkyni maďarského ústavního soudu a má také dospělou dceru. Politik dlouhodobě patří k „inženýrům Fideszu“ a požívá velké důvěry premiéra Viktora Orbána, pro kterého je politicky důležitou spojkou s Evropskou lidovou stranou.

Szájer také až dosud platil za velkého zastánce konzervativních křesťanských hodnot a podílel se na rétorice Fideszu o „mravní prohnilosti Západu a zkaženosti bruselských elit a levice“, se kterou souvisí i politika cílící proti sexuálním menšinám.

Europoslanec je také hlavním autorem nové maďarské ústavy z roku 2011, která změnila maďarský ústavní a politický systém podle představ Fideszu. V základním zákoně se například ocitlo ustanovení, že se manželství může uzavřít pouze mezi mužem a ženou. Poslední úpravy ústavy prý probíhaly na Szájerově tabletu.

Konspiračním teoriím se bude věnovat výbor

Zatímco maďarská nezávislá média Józsefa Szájera viní z obřího pokrytectví a mimo jiné zmiňují, že o sexuální orientaci politika se v zákulisí spekulovalo už delší dobu, provládní média věnovala skandálu minimální pozornost. Řada z nich například vůbec nezmínila, že nelegální večírek měl charakter sexuálních orgií. Veřejnoprávní kanál M1 nezmínil v krátkém příspěvku ani držení drog nebo porušení epidemických opatření.

Největší provládní noviny Magyar Nemzet a Magyar Hírlap se omezily na zprávu tiskové agentury MTI. Zároveň mají obě na středeční titulní straně fotografii George Sorose a věnují mu i „otvírák“. Web Magyar Nemzét pak cituje bývalého předsedu strany Jobbik Gábora Vonu, který na sociálních sítích naznačil, že v případu mohly hrát roli zahraniční zpravodajské služby v souvislosti s maďarským vetem rozpočtu EU.

O podobných spekulacích ale píše i liberální týdeník HVG. S odkazem na odborníka na národní bezpečnost magazín píše, že nelze zcela vyloučit, že do páteční akce byly zapojeny zpravodajské služby, konkrétně německá. Nahrává tomu prý fakt, že ze všech účastníků party byla odhalena jen identita Szájera. „Stejně tak to mohla být i shoda náhod a Szájer byl ve špatný čas na špatném místě,“ píše HVG.

O teoriích o zapletení cizích tajných služeb ale pochybuje předseda parlamentního výboru pro národní bezpečnost János Stummer z Jobbiku. Podle něj jen odvádějí pozornost od skandálu a umožňují straně Fidesz komunikační únikovou cestu, ve které má Szájer hrát roli oběti střetu se Sorosem a „zlými proimigračními bruselskými byrokraty“. Výbor pro bezpečnost ale aféru probere na svém příštím zasedání, kde by se k věci měl vyjádřit i ministr zahraničních věcí.

Reklama

Doporučované