Hlavní obsah

Skandál na velbloudí soutěži krásy. Dvanáct zvířat diskvalifikovali kvůli botoxu

Majitelé dvanácti velbloudů jim nechali píchnout botoxové injekce. Chtěli, aby měli více svůdné rtyVideo: Reuters

 

Reklama

Dvanáct velbloudů se nesmí účastnit soutěže krásy v Saúdské Arábii. Majitelé jejich vzhled vylepšili botoxem.

Článek

Soutěže krásy na Velbloudím festivalu krále Abdulazize se každoročně účastní stovky velbloudů. Letos ale prestižní soutěž zasáhl skandál, když rozhodčí odhalili, že celkem dvanáct sudokopytníků dostalo do rtů injekce botulotoxinu.

Rozhodčí v soutěži krásy hodnotí totiž právě velbloudí rty a také jejich hrby. Majitelé se tak pomocí botoxových injekcí snažili, aby rty jejich soutěžícího byly co nejsvůdnější. Lákadlem jim byla peněžní odměna, kterou vítěz soutěže získá. Pro tento ročník zvýšili organizátoři hlavní cenu na 31,8 milionu dolarů.

Syn chovatele velbloudů z emirátů Ali Al Mazrouei britskému deníku The Guardian řekl, že veterinář objevil botox ve velbloudích rtech, čumácích a dokonce i čelistech.

„Hlava pak působí více ladně. Když velbloud přijde, je to jako: Podívejte, jak má velkou hlavu, velké rty a čumák!,” popsal Al Mazrouei.

Ještě před začátkem festivalu přitom už saúdská média informovala o veterináři, který velbloudům botox aplikoval a dokoce zmenšoval jejich uši.

Představitelé Saúdské Arábie berou tento festival velmi vážně. Rozhodli se zvýšit jeho prestiž, a tak se festival již nekoná v poušti, ale na předměstí hlavního města Saúdské Arábie Rijádu.

Hlavní rozhodčí Fawzan Al Madi se nechal slyšet, že velbloud je „symbol Saúdské Arábie”. „Dříve jsme je ochraňovali z nutnosti, teď je jejich ochrana naším koníčkem,“ řekl Al Madi.

Měsíc dlouhého festivalu se účastní kolem třiceti tisíc velbloudů. Kromě soutěže krásy společně soupeří také v dostizích, porotci ale hodnotí i chuť velbloudího mléka.

Reklama

Související témata:

Doporučované