Hlavní obsah

Skandál v britské kopané roste. Policie řeší 350 případů zneužívání malých fotbalistů

 

Reklama

Policii i organizacím bojujícím s násilím na dětech se hlásí stovky obětí.

Článek

Dva týdny poté, co Andy Woodward a několik dalších mužů promluvili o svých otřesných zážitcích z dětství, kdy je zneužíval jejich fotbalový trenér (popsali jsme tady), eviduje britská policie a Národní společnost pro prevenci násilí na dětech (NSPCC) lavinu hlášení o obdobných případech.

Na speciálně zřízenou linku NSPCC za týden zavolalo přes 860 lidí. Přímo na policii bylo nahlášeno 350 případů sexuálního zneužívání dětí v juniorských fotbalových klubech.

Za týden přes 800 telefonátů.

Svůj příběh zveřejnil i bývalý hráč týmu Chelsea Gary Johnson. V sedmdesátých letech ho v mládežnickém týmu zneužíval jeho trenér Eddie Heath. Případ se před rokem rozhodl vyřešit se samotným slavným londýnským klubem. Tajně mu vyplatil odškodné ve výši 50 tisíc liber (podle tehdejšího kurzu téměř dva miliony korun). Podle Johnsona však klub svou vinu nepřiznal, a tak se rozhodl vše zveřejnit v listu Daily Mirror.

Zarážející je, že o případech sexuálního zneužívání uvnitř týmů se leckdy ví. Gary Johnson vše nahlásil britské profesionální fotbalové asociaci v roce 2013 - podle jeho slov bez valného účinku. Asociace se brání, že mu poradila, aby šel na policii.

Fotbalisté promluvili o tom, jak je v dětství zneužíval jejich trenér.

NSPCC připomíná, že problém sexuálního obtěžování dětí se ani zdaleka neomezuje jen na fotbalové prostředí. Aktuální skandál vyvolal vzpomínky na případ Jimmyho Savila, oblíbeného moderátora dětských pořadů, kterého vyznamenala britská královna Alžběta II. i papež. Po jeho smrti se ukázalo, že několik dlouhých let zneužíval malé děti. BBC, pro kterou většinu času pracoval, o jeho pedofilních choutkách věděla, ale nezasáhla.

Reklama

Doporučované