Hlavní obsah

Skandál v německé diecézi. Studie mluví o stovkách zneužitých dětí

Foto: Profimedia.cz

Arcibiskup z Kolína nad Rýnem Rainer Maria Woelki.

Reklama

Kolínská diecéze se potýká s obrovským skandálem týkající se stovek sexuálně zneužitých dětí. V Německu nejsilnější římskokatolickou diecézi už museli opustit dva vysoce postavení duchovní.

Článek

Podle nové nezávislé zprávy vydané právníky, bylo v letech 1975 až 2008 v arcibiskupství v Kolíně nad Rýnem sexuálně zneužito 314 nezletilých. Činů se podle zprávy dopustilo 202 členů kléru i světských pracovníků. Asi 55 procent ze všech případů byly děti pod 14 let.

V polovině případů se jednalo o sexuální násilí, zbytek dětí mělo zkušenosti s verbálním i fyzickým zneužíváním. Většinou šlo o chlapce, potvrdil autor zprávy Björn Gercke. Podle něj se jedná o první zprávu, kde jsou pachatelé sexuálního zneužívání konkrétně jmenováni. Zpráva se netýkala primárně samotných činů, nýbrž reakce vedení církve na ně.

Po většinu doby, kdy se zneužívání v diecézi odehrávalo, ji vedl dnes zesnulý arcibiskup Joachim Meisner, a to až do roku 2014. Podle zprávy činy vědomě kryl a přehlížel. Naopak arcibiskupa a kardinála Rainera Mariu Woelkiho právníci zprošťují obvinění. Woelki žádost o danou studii právnické firmě zadal.

Ve čtvrtek, kdy právníci zprávu publikovali, kardinál okamžitě odvolal dva své podřízené – biskupa Dominika Schwaderlappa a soudního vikáře Güntera Assenmachera. „Viděli jsme důkazy zamlčování, stydím se,“ řekl podle Deutsche Welle Woelki.

Rainer Maria Woelki nechal již dříve vypracovat studii, která měla dokázat sexuální zneužívání nezletilých v diecézi. Výsledek ale odmítl zveřejnit kvůli ochraně osobních údajů. To však způsobilo hromadný odchod věřících z kolínské diecéze. Právě proto nechal Woelki vypracovat novou nezávislou studii. Přesto arcibiskup a kardinál čelil obrovské kritice i z řad církve. Podle Georga Bätzinga, šéfa německé biskupské konference, Woelki „naprosto selhal jako morální autorita“.

Aktuální dokument je souborem rozhovorů a dokumentů sahajících až do první poloviny 20. století. Mnichovský právník Gercke si stěžoval, že v mnoha případech chyběla dostatečná dokumentace a vyšetřování tak trvalo déle. Pochválil však diecézi za otevřenost a ochotu s ním spolupracovat. Celkově práce na zprávě trvala více než pět měsíců a dohromady čítá 800 stran.

Není to první skandál týkající se sexuálního zneužívání v německé katolické církvi. Podobný krok jako diecéze v Kolíně nad Rýnem učinila i ta v Cáchách. Tamní zpráva hovořila o 3 677 zneužitých nezletilých mezi lety 1946 až 2014. Většinu z nich tvořili chlapci.

Reklama

Doporučované