Hlavní obsah

Skandály belgických tajných služeb. Šéf kontrašpionáže měl donášet Rusům

Belgickou zpravodajskou službou otřásá série skandálů.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Šéf belgické kontrašpionáže Clement Vandenborre je podezřelý ze špionáže pro Rusko. O skandálu uvnitř zpravodajské služby ADIV/SGRS informoval belgický deník De Morgen. Další belgické noviny La Libre Belgique v pátek napsaly, že ADIV/SGRS se pokoušela o kontakt se syrským režimem prezidenta Bašára Asada.

Článek

Belgickou zpravodajskou službou ADIV/SGRS otřásá série skandálů. Šéf jejího kontrašpionážního oddělení Clement Vandenborre nesmí kvůli podezření ze špionáže pro Rusko až do odvolání do své kanceláře, informoval s odvoláním na své zdroje místní list De Morgen. Kancelář Vandenborrea, který pracuje pro belgické tajné služby čtyřicet let, byla podle listu zapečetěna na konci ledna. Šéf kontrarozvědky čelí obvinění, že skartoval některé důvěrné dokumenty. Vandenborre obvinění odmítá.

ADIV/SGRS je jednou ze dvou belgických tajných služeb. Zatímco agenti ADIV/SGRS podléhají ministrovi obrany, VSSE je podřízena ministerstvu spravedlnosti. Major z externího oddělení ADIV, jehož jméno nebylo uvedeno, byl obviněn z neoprávněné výměny utajovaných informací se Srbkou, která byla ve skutečnosti ruskou agentkou.

V pátek vyvolaly pozornost také informace listu La Libre Belgique, podle kterého se pracovníci ADIV/SGRS v roce 2016 pokusili navázat kontakty s režimem syrského prezidenta Asada ve snaze získat informace o teroristické organizaci Islámský stát (IS) i o džihádistech, kteří na Blízký východ odešli právě z Belgie. Do Damašku agenti podnikli přinejmenším dvě cesty, konkrétní spolupráce se syrskými zpravodajci z nich ale nevzešla. Pobouření cesty agentů do Sýrie vyvolaly především proto, že o nich nebyl informován tehdejší ministr obrany Steven Vandeput, který má mít ze své funkce ADIV/SGRS pod kontrolou.

Belgická média připomínají, že ADIV/SGRS dlouhodobě sužuje mocenský boj mezi jejím špionážním a kontrašpionážním oddělením, mezi agenty z civilní a vojenské služby, ale i mezi zaměstnanci různých generací. Kvůli vzájemné nedůvěře si často nepředávají některé informace. Belgická vláda se snaží o reformu tajných služeb, které by tomuto soupeření učinila konec.

Reklama

Související témata:

Doporučované