Hlavní obsah

Skanzen Rochus v Uherském Hradišti láká na předvánoční prohlídky

Foto: Město Uherské Hradiště, Facebook, Seznam Zprávy

Uherské Hradiště.

Reklama

Skanzen Rochus v Uherském Hradišti láká návštěvníky na tematické předvánoční prohlídky s průvodci. Zaměřené budou na lidové zvyky vztahující se k období přelomu roku.

Článek

Komentované prohlídky nabídne skanzen o posledním adventním víkendu. Podle ředitele skanzenu Jana Blahůška bylo letos nutné tradiční akci nazvanou Radostná novina pozměnit. „Ve skanzenu Rochus dodržujeme bezpečnostní a hygienická opatření, proto jsme letošní program upravili a vydali se cestou komentovaných prohlídek skanzenu pro skupiny maximálně deseti osob. Nezbytností jsou roušky i bezpečné rozestupy mezi návštěvníky. I přes tato omezení věříme, že dokážeme návštěvníkům vykouzlit pohodovou předvánoční náladu,“ uvedl Blahůšek.

V usedlostech uherskohradišťského skanzenu se návštěvníci podle organizátorů dozvědí o hospodářském roku a zemědělství na vesnici, které hrálo významnou roli v každodenním životě našich předků. Poznají také lidovou magii a zvyky, které se vážou ke svátečnímu období.

Průvodci zájemce seznámí i s některými prosincovými svatými, Barborou, Štěpánem a Mikulášem s jeho družinou. Vinař ve sklepě představí zimní období na vinici, nebude chybět ani ukázka ruční výroby oplatků. „Projdeme si společně adventem až ke Štědrému dni. Povíme si, co nesmělo chybět na tradiční štědrovečerní tabuli v 19. století a jak naše babičky a prababičky zdobily vánoční stromeček. Komentovanou prohlídku společně zakončíme pomyslným vstupem do Nového roku a Tříkrálovými obchůzkami,“ uvedla produkční Veronika Žídková.

Skanzen bude otevřený v sobotu 19. prosince a v neděli 20. prosince. Prohlídky budou organizovány v půlhodinových intervalech od 10:00 do 16:00 a je potřeba se na ně objednat. Prohlídky si lze rezervovat na telefonním čísle 732 591 112 nebo na e-mailové adrese veronika.zidkova@parkrochus.cz. Další informace o programu jsou k dispozici na webových stránkách skanzenu a na sociální síti.

Reklama

Doporučované