Hlavní obsah

Skanzen Rochus v Uherském Hradišti nabídne pozorování hvězd i poznávání léčivých bylin

Foto: University of Warwick/Mark Garlick

Ilustrační foto.

Reklama

Skanzen Rochus v Uherském Hradišti nabídne v pátek 11. června pozorování hvězd i poznávání léčivých bylin.

Článek

„Lidé se seznámí s novou knihou Babské rady, chybět nebude ani ochutnávka vína a piva a vystoupení cimbálové muziky. Akce Rochus pod hvězdami začne v 18:00 a potrvá do 23:00, vstupné je dobrovolné,“ sdělila autorka programu Veronika Žídková.

Z knihy Babské rady bude v jizbě nasvícené petrolejovými lampami předčítat herečka a redaktorka Českého rozhlasu Brno Jarka Vykoupilová. Publikace vyšla letos na jaře a je doplněna fotografiemi ze skanzenu Rochus. „Veronika Mergentalová provoní vinařský domek čerstvě natrhanými bylinami a předá návštěvníkům své cenné vědomosti o síle těchto léčivých rostlin,“ uvedla Žídková.

Zájemci se budou moci zúčastnit degustace vína pod širým nebem, v nabídce se ale objeví také pivo. Hudební doprovod zajistí Cimbálová muzika Hora. „Děti si jistě přijdou na své při výrobě svatojánských věnečků z bylin nebo dobrodružném hledání zlaté kapradiny,“ uvedla Žídková.

Součástí plánovaného programu je také výklad o lidové magii a svatojánském čarování. „Po západu slunce budou na noční červnové obloze lidé moci pozorovat hvězdy s Hvězdárnou z Uherského Brodu. Přírodovědné centrum Trnka při DDM Šikula pak pozve všechny dobrodruhy na výpravu za nočními živočichy, kteří se vyskytují v přírodním areálu Parku Rochus,“ doplnila Žídková.

Akce je součástí 17. ročníku Festivalu muzejních nocí 2021, kterou pořádá Asociace muzeí a galerií České republiky s podporou ministerstva kultury. Po dobu konání muzejní noci bude návštěvníkům zpřístupněna také barokní kaple svatého Rocha.

Reklama

Doporučované