Hlavní obsah

Skanzen v Přerově nabízí vánoční výstavu představující život našich předků

O vánoční výstavě s ředitelem Polabského národopisného muzea Janem Vinduškou.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Vánoční svátky v období života našich předků se od těch dnešních lišily v mnoha aspektech. Jejich podobu přibližuje na aktuální výstavě Polabské národopisné muzeum v Přerově nad Labem.

Článek

Druhá polovina listopadu je ideální dobou pro zahájení příprav na vánoční svátky. A tu pravou vánoční atmosféru lze nasát třeba právě na výstavě Lidové Vánoce v Polabí, která se koná v Polabském národopisném muzeu v Přerově nad Labem. Již po třicáté ji můžete nalézt v tamním skanzenu. „Ten je unikátní tím, že většina objektů pochází z okresu Nymburk. I zvyky, které předvádíme, jsou regionálního charakteru,” osvětluje možnou odlišnost ve zvycích v jiných krajích ředitel Polabského národopisného muzea Jan Vinduška.

Ředitel muzea Jan Vinduška popisuje výstavu jako „procházku časem”, při které návštěvník pozná tradice a zvyky počínaje svátkem svatého Martina a konče Třemi králi. Inspirace je na místě spousta, od výzdoby domácnosti až po tradiční vánoční recepty. Výstava Lidové Vánoce v Polabí trvá od 16. listopadu až do 30. prosince.

Pořad Ráno na gauči sledujte každý všední den od 7:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Související témata:

Doporučované