Hlavní obsah

Škatulata v britské vládě. Mayová obměnila kabinet, chce tak upevnit svou pozici při vyjednávání o brexitu

Rozhovor s Jiřím Hoškem o nové vládě ve Velké Británii. Video: Jolana Humpálová

 

Reklama

Držitelů klíčových postů se rošáda nedotkla, a tak Boris Johnson zůstává šéfem diplomacie, Amber Ruddová bude pokračovat coby ministryně vnitra, Philip Hammond bude dál hlídat státní finance a David Davis bude dohlížet na odchod země z Evropské unie.

Článek

Pondělní obměna kabinetu britské ministerské předsedkyně Theresy Mayové se zapíše do historie především kvůli neskutečnému šlendriánu, který doprovázel oznámení některých změn na sociálních sítích.

Na oficiálním twitterovém účtu Konzervativní strany, který sleduje 312 000 odběratelů, se na několik desítek vteřin objevila informace, že se dosavadní ministr dopravy Chris Grayling stal novým výkonným předsedou vládní formace. Tweet ale záhy zmizel a brzy se ukázalo, že se nezakládal na pravdě.

Novým organizačním šéfem Toryů se stane dosavadní státní tajemník pro imigraci Brandon Lewis. Jeden ze zaměstnanců stranické centrály uvěřil všeobecné šeptandě a vypustil novinku do světa nejen přes Twitter, ale prostřednictvím WhatsAppu i všem poslancům Konzervativní strany. Ti pak zprávu, kterou tímto považovali za oficiální, potvrzovali zvídavým novinářům…

Novým vicepremiérem je David Lidington, funkci bude zastávat neformálně

Držitelů klíčových postů se rošáda nedotkla, a tak Boris Johnson zůstává šéfem diplomacie, Amber Ruddová bude pokračovat coby ministryně vnitra, Philip Hammond bude dál hlídat státní finance a David Davis bude dohlížet na odchod země z Evropské unie. Nečekaného povýšení se dočkal David Lidington, který získal post Cabinet Office Minister, jenž musel po sexuálním skandálu už před Vánocemi nedobrovolně opustit nejbližší spojenec Mayové Damian Green. Lidington získá většinu Greenových pravomocí, ale nebude formálně vicepremiérem.

Za svůj podíl na neúspěšné volební kampani Konzervativní strany ve vládě skončil sir Patrick McLoughlin, jehož na postu výkonného šéfa strany nahradil výše zmiňovaný Brandon Lewis.

Mayová hledá ministra pro záležitosti Severního Irska, jež je už rok bez vlády

Ze zdravotních důvodů pak rezignoval dosavadní ministr pro záležitosti Severního Irska James Brokenshire, za kterého hledá Mayová nástupce. Severní Irsko je bez vlády od loňského ledna - ke vzniku funkčního kabinetu nepomohly ani březnové předčasné volby. Brokenshirovi se nepodařilo přimět nejsilnější severoirské strany k vytvoření společné vlády, regionu tak hrozí, že nad ním Londýn převezme přímou správu.

Podle britského tisku sáhla Theresa Mayová k obměně týmu, aby ukázala, že nadále disponuje potřebnou autoritou a že je schopná kormidlovat za britskou stranu složitá jednání o brexitu.

Reklama

Související témata:

Doporučované