Hlavní obsah

Skauti přivezli do Prahy betlémské světlo, rozvezou ho po celém Česku

Reportáž z katedrály sv. Víta, kam skauti přinesli betlémské světlo.Video: Jaroslav Gavenda

 

Reklama

Skauti v neděli přinesli světlo z Betléma do katedrály svatého Víta na Pražském hradě. Kromě hlavního města světlo rozvezou dobrovolníci po celé republice.

Článek

Betlémské světlo převzal od skautů nový apoštolský nuncius Charles Daniel Balvo, který tam sloužil mši ke třetí adventní neděli a představil se tak českým věřícím.

Po obřadu zažehl vatikánský velvyslanec svícen uprostřed katedrály, odkud si lidé mohou odnést betlémské světlo do svých domovů.

„Betlémské světlo je symbol přátelství, míru a překonávání hranic a bariér mezi lidmi,” vysvětlila po mši zástupcům médií tisková mluvčí Junáka Barbora Trojak. „Dostane se rozhodně do všech okresních měst,“ dodala s tím, že na šíření světla se podílejí nejen stovky skautů, ale také knihovny, hasiči nebo různé místní spolky.

Foto: Jaroslav Gavenda

Skauti přivezli do katedrály sv. Víta světlo z Betléma.

Vánoční plamínek nejprve tradičně přeletěl z Betléma do Rakouska, kde ho skauti z jednotlivých evropských států obdrželi při slavnostní bohoslužbě, která se letos uskutečnila v Linci. Čeští skauti odtud světlo převezli v sobotu večer do Českých Budějovic a v noci také do Prahy.

Dnes se plamínky začaly díky dobrovolníkům šířit prostřednictvím vlakových spojů do všech koutů ČR, což koordinují skauti z Brna. Betlémské světlo už dorazilo také do brněnské katedrály svatého Petra a Pavla a do olomoucké katedrály svatého Václava.

Betlémské světlo letos přijelo do Česka už potřicáté. Poprvé se do tehdejšího Československa dostalo v roce 1989, kdy ho exiloví skauti přivezli pod sochu sv. Václava v Praze. Stalo se tak pouhých několik dní poté, co byl skauting potřetí obnoven po mnohaletém zákazu komunistickým režimem.

Reklama

Doporučované