Hlavní obsah

Skautská kavárna v Moravských Budějovicích vynesla přes 140 tisíc korun

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Charitativní kavárna skautek z Moravských Budějovic spojená s veřejnou sbírkou měla úspěch navzdory tomu, že měla otevřené jen výdejní okénko. Vynesla nejvíc za osm let, co funguje.

Článek

Skautská kavárna měla kvůli protiepidemickým opatřením v provozu jen výdejní okénko, stejně jako každá restaurace v zemi. Skauti se obávali přitom, že kavárna fungující jen formou výdejního okénka nebude mít úspěch. Dokonce zvažovali, že kavárnu vůbec neotevřou. „Lidé už s námi ale počítají, už loni říkali, že si advent bez naší kavárny ani neumějí představit,“ řekla koordinátorka akce Lucie Škodová. Dezerty pečou skautky nebo jejich rodiny. Suroviny na přípravu nápojů skauti nakupují. Běžně je provoz vyjde na 10 tisíc korun.

Peníze v úterý převzal městský úřad v Moravských Budějovicích, který sbírku zaštiťoval, a poukáže je rodinám dětí. Letos peníze z provozu kavárny a sbírky pomohou dvouleté Elizabeth z Heraltic na Třebíčsku, která se potýká s poruchou metabolismu, a šestiletému Adamovi z Jihlavy s dětskou mozkovou obrnou. Cílem skatů bylo vybrat pro každé z dětí alespoň 40 tisíc korun.

Kavárna, která fungovala od 17. do 20. prosince loňského roku, vydělala takřka 100 tisíc korun. Do kasičky umístěné na městském úřadu lidé vhodili asi 500 korun, zbylou částku poukázali na účet. Přišla i rodina, která pro každé z dětí odevzdala v obálce 10.000 korun. „To nás hodně překvapili, že to dneska někdo věnuje těm dětem a nevěnuje to třeba na nějakou dovolenou,“ řekla Škodová. Sbírka oficiálně skončila 2. ledna.

Provoz kavárny, na kterou se pravidelně na několik prosincových dní mění skautská klubovna, zajišťují členky 4. dívčího oddílu Slunečnice, které s nápadem na akci Coffee to help v roce 2013 přišly. Dokázaly už pomoci několika nemocným dětem nejen z okolí Moravských Budějovic.

První ročník vynesl asi 29 tisíc korun pro nemocného chlapce z Lukova, o rok později fungovala dočasná kavárna ve prospěch trojčat upoutaných na invalidní vozíky. Třetí rok byla sbírka určená na pomoc nemocné holčičce z Třebelovic, která ale zemřela dřív, než mohla rodina peníze v její prospěch všechny použít. Její rodiče pak peníze věnovali dál a pomohli jiným dětem. Loni ve prospěch vážně nemocné jedenáctileté Kamily putovalo asi 132 tisíc korun.

Reklama

Doporučované