Hlavní obsah

Lanovka je něco jako autobus. Havlíček chystá pro vlekaře vlastní COVID

Foto: Pexels.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) odhalil, jak bude vypadat speciální program kompenzací pro lyžařská střediska. Představí ho v pondělí. Řekl to na tiskové konferenci po mimořádném jednání kabinetu.

Článek

Vláda rozhodla, že se stávající protiepidemická opatření prodlouží nejméně do 22. ledna. Kromě jiných tak nemohou nadále fungovat lanovky a vleky, skiareály zůstanou uzavřené.

Kompenzace pro uzavřené skiareály se budou podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) počítat buď přes náklady nebo sedačky lanovek, podobně jako v programu COVID bus. Řekl to po dnešním jednání, kterého se účastnili také premiér Andrej Babiš (ANO), ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), ředitel Asociace horských středisek Libor Knot a prezident České unie cestovního ruchu Viliam Sivek.

V případě nákladového režimu by podle Havlíčka mohla lyžařská střediska získat kompenzaci 65 procent provozních nákladů. Počítá se s tím, že mohou čerpat pomoc z programu na podporu zaměstnanosti Antivirus, měla by být také zahrnuta do programu COVID nájemné. Z těchto dvou programů by podle ministra mohli provozovatelé zimních středisek získat 15 procent nákladů, nový program by pokrýval dalších 50 procent.

V případě výpočtu na základě sedaček na lanovkách a vlecích se podle Havlíčka ještě diskutuje o konkrétním systému i finančním obnosu, který by musel být vynaložen. Mělo by to podle něj být kolem jedné miliardy korun. Nechtěl však o konkrétní částce zatím spekulovat.

Havlíček dále řekl, že vytvoří ještě dnes k programu pracovní tým. Dotační titul by měl být do konce týdne připraven, aby ho v pondělí mohla probrat vláda.

Hlídejte si svahy

Součástí dohody o kompenzacích bude podle Havlíčka i to, že provozovatelé skiareálů dohlédnou na dodržování hygienických a bezpečnostních pravidel. Neměl by se podle něj opakovat scénář vánočních svátků, kdy se ve střediscích bez kontroly a režimu pohybovalo velké množství lidí, kteří nedodržovali všeobecně nastavená pravidla.

„My jsme to chápali, v tom slova smyslu, že doposud nebyly kompenzace a ta pravidla se komplikovaně dodržovala. V tuto chvíli budeme jednat o tom, aby tam byl zabezpečen takový režim, který bude eliminovat excesy, které jsme viděli v minulých dnech,“ řekl.

Havlíček se pokoušel vládě navrhnout variantu, aby se skiareály za určitého systému a podmínek mohly otevřít, respektuje však rozhodnutí nařízení neuvolňovat. „Pokoušel jsem se navrhnout takovou variantu, kde by se dal za určitých podmínek umožnit řízený systém lyžování. Na druhou stranu respektuji argumenty, které jsou na stole kvůli počtu nakažených,“ uvedl Havlíček. Vláda je podle něj nadále v kontaktu s Asociací horských středisek.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) už ve středu uvedl, že fungování lyžařských areálů nepodpoří. „Skiareály teď rozhodně nejsou místy, kde by teď docházelo k omezování sociálního kontaktu. To je hlavní věc, která vede k tomu opatření,“ zdůvodnil rozhodnutí Blatný. Střediska mohla být v zimní sezoně zatím otevřena jenom od 18. do 26. prosince.

Blatný však dodal, že situaci středisek nelze podceňovat, s čímž souhlasí i Havlíček. „Skiareály a horská střediska jsou ve výjimečné situaci, protože mají možnost být v provozu jen několik měsíců, ne-li týdnů v roce. Z toho, co vydělají v těchto dnech, musejí pokrýt náklady na celý rok,“ sdělil na konferenci Havlíček.

V Česku je celkem 450 skiareálů, které podle Havlíčka do státního rozpočtu přinášejí 13 miliard korun ročně a zaměstnávají 45 tisíc lidí. Proto by se podle něj tento segment ekonomiky neměl podceňovat.

Havlíček byl pověřen vládou k přípravě kompenzačního programu pro skiareály. Ještě dnes se kvůli němu sejde s premiérem Andrejem Babišem (ANO), ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) a ředitelem Asociace horských středisek Liborem Knotem, aby domluvili specifické podmínky programu náhrad, řekl ministr.

Zničíte nás, varují vlekaři

„Pokud existuje ještě horší varianta než zákaz provozu areálů v plné sezoně, pak je to nejistota, zda budeme moct za pár dní otevřít, nebo zda zůstaneme nadále zavření. Vláda měla původně rozhodnout už toto pondělí a je otázkou, proč se tak nestalo,“ kritizuje vládní průtahy a s nimi spojenou nejistotu Jakub Juračka, prezident Asociace lanové dopravy a viceprezident České unie cestovního ruchu.

Otevřít skiareály, hotely a další na ně napojený byznys totiž nelze ze dne na den, takže nejistota v řádu pár dní vyústí ve velké ztráty. „Jeden den zasněžování stojí mezi desetitisíci a statisíci korun denně, podle velikosti areálu. V současné situaci, kdy jsme přišli o část sezony a mnoho areálů bude bojovat o svou existenci, si nemůžeme dovolit vynakládat takové částky zbytečně. Pokud se lyžovat nebude, jsou to vyhozené peníze. Pokud se ale má v sobotu lyžovat, tak jsme měli zasněžovat už včera,“ vysvětlil předseda Unie horských povolání Ladislav Janků.

„Kompenzace, které vláda představila v pondělí, běžný provoz nenahradí ani z 10 procent. Doufáme, že areály začnou brzy fungovat, byť při sníženém počtu lyžařů nebo s dalšími omezeními,“ dodal Juračka.

Reklama

Doporučované