Hlavní obsah

Sklady s pomocí praskají v Porýní ve švech. Vítaná je i solidarita z Česka

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ze stadionu na Nürburgringu se stalo skladiště humanitární pomoci.

Reklama

Závodnický okruh Nürburgring na západě Německa se změnil v distribuční centrum pomoci obětem povodní. Vítaná je i finanční pomoc z Česka.

Článek

Od zvláštního zpravodaje Seznam Zpráv z místa.

„Vaše pomoc nás ohromuje! Děkujeme - ale v tuto chvíli, prosím, do našeho sběrného místa nic nenoste,“ upozorňuje na svém webu motoristický okruh Nürburgring v Porýní-Falci. Zdejší okres Ahrweiler tvrdě zasáhly bleskové povodně. Kromě majetku v poničených vesnicích velká voda vzala i nejméně 90 životů. Počty obětí navíc dál rostou.

Divácké centrum, kde se normálně startují a končí automobilové a motocyklové závody, se teď změnilo ve velké skladiště a logistické centrum. Solidarita Němců s postiženým Porýním je obrovská a přímo na Nürburgringu jsou doslova zavaleni věcmi. „Prosím pochopte, že v této mimořádná situaci, musíme nejprve nastavit systém organizace. Pracujeme pod vysokým tlakem,“ uvádí humanitární centrum.

Věci už nemají kam dávat

Stejnou výzvu Seznam Zprávám opakuje přímo u jedné ze zaplněných hal i Alexander Gerhard z koordinačního týmu Nürburgringu. „Věcí máme skutečně hodně, už je nemáme kam dávat, ale pořád jezdí s pomocí další a další lidé. Před halou stojí dlouhá fronta automobilů a nákladních vozů,“ popisuje situaci.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Fronta vozidel čekající na vyložení pomoci.

Na místě pomáhají stovky dobrovolníků, ani Gerhard přesně neví, kolik jich je. „Stovky jich nastoupily hned ve čtvrtek večer, kdy jsme celé centrum začali organizovat,“ upřesňuje Alexander Gerhard, který má mimo jiné na starost komunikaci s médii.

Ze zdejších improvizovaných skladů, které už zabírají tři patra stadionu a jeho zázemí, už se pomoc rozváží do vesnic. „Bere ji od nás armáda a celá řada humanitárních organizací se kterými spolupracujeme, fungujeme teď jako centrální distribuční místo,“ dodává Gerhard.

Kvůli plným skladům apeluje, aby lidé pomohli spíše finančně a poslali postiženým lidem a obcím peníze. „Určitě se to týká i pomoci z Česka, i Češi mohou pomoci, budeme za to vděční,“ usměrňuje případné projevy české solidarity Gerhard.

Před cestami s hmotnou pomocí přímo na zasažená místa varují i představitelé místních samospráv. Obce zřídily kontaktní místa, před spontánní cestou s auty naloženými pomocí ale Němce ze zbytku země varují.

Jak pomoci z Česka? Finančně

Peníze na pomoc obětem záplav v Porýní-Falci můžete například poslat na účet zřízený okruhem Nürburgring:

  • IBAN: DE 86577513100000339457
  • BIC: MALADE51AHR

Přispět se dá i na sbírku „Aktion Deutschland Hilft“:

  • IBAN: DE62 3702 0500 0000 1020 30
  • BIC: BFSWDE33XXX
  • vzkaz od odesilatele: ARD/Hochwasser.

Sbírku společně organizuje 23 německých humanitárních organizací, mimo jiné ADRA, CARE Deutschland, Habitat for Humanity, HELP - Hilfe zur Selbsthilfe a další.

Reklama

Doporučované