Hlavní obsah

Sklárna v Květné představí lidem tradiční ruční výrobu skla

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Sklárna v Květné, která je částí obce Strání na Uherskohradišťsku, otevře v sobotu brány veřejnosti. Návštěvníkům představí výrobu ručního skla, kterou jsou tamní skláři pověstní. Sklárny byly v Květné založeny v roce 1794.

Článek

Bude to také taková oslava toho, že se sklárna po zavření kvůli pandemii koronaviru opět rozjela, řekl dnes ČTK její ředitel Marek Mikláš.

Kvůli pandemii nového koronaviru, se kterou souvisela opatření na hranicích omezující vývoz, což vedlo k úbytku zakázek, nevyráběla sklárna od 3. dubna. Export tvoří drtivou většinu tržeb podniku. Sklárna se opět rozjela 7. července.

„Je to takové znovuzrození, jsme moc rádi, že jsme opět otevřeli,“ uvedl Mikláš. Výroba se podle něj rozbíhá postupně, z 85 zaměstnanců je asi polovina ještě doma. Přerušení výroby kvůli koronaviru bylo podle Mikláše třetí v historii sklárny, poprvé se tak stalo za druhé světové války, poté v roce 2002.

Lidé při dni otevřených dveří uvidí tradiční výrobu skla včetně jeho tavení, foukání, broušení a dekorování malováním a leptáním. „Připraven bude i program pro děti, budeme tady mít koně, skákací hrady, horkovzdušný balon. Nebude chybět ukázka hasičské a policejní techniky, také jízdní policie,“ uvedl Mikláš. Sklárna bude otevřená pro veřejnost v sobotu 8. srpna od 08:00 do 13:00.

Sklárnu v Květné založil v roce 1794 kníže Jan z Lichtenštejna. Je jednou z nejdéle fungujících skláren v České republice. Majitelem sklárny je od předloňska společnost Cerva Bohemia.

Reklama

Doporučované