Hlavní obsah

Sklárny a ateliéry v Křišťálovém údolí otevřou své provozy, budou vánočně laděné

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Vánočně laděné budou o příštím víkendu sklárny a ateliéry v Křišťálovém údolí v Libereckém kraji, lákat budou i na ukázky výroby či prohlídky.

Článek

Do dvoudenních adventních Dnů otevřených dveří se zapojí také některá muzea. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí Libereckého kraje Jan Mikulička.

Zájemci budou moci 20. a 21. listopadu navštívit přes 20 firem a institucí. Uvidí skláře či šperkaře nejen při práci, ale na řadě míst si budou moci i zakoupit rukodělné dárky nebo stylové ozdoby přímo od výrobce. „Vánoce bez vánočních ozdob si nikdo z nás snad vůbec neumí představit. A právě tady v kraji najdete skutečnou kvalitu,“ řekla náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj).

Křišťálové údolí (Crystal Valley) je projekt kraje na podporu cestovního ruchu a zároveň i místních sklářských a bižuterních firem. Adventní Dny otevřených dveří jsou jednou z akcí, jak k nim přivést více lidí. „Ještě když jsem byla dítě, byly skleněné vánoční ozdoby běžné. V devadesátých letech se začaly objevovat v obchodních řetězcích levné umělé vánoční ozdoby. A lidé je ve velkém kupovali. Byla by velká škoda, kdybychom právě u nás, kde máme tak skvělou tradici, neměli na vánočním stromečku to nejlepší, co ve světě vzniká,“ dodala Vinklátová.

Do dvoudenní akce se zapojí i Rautis v Poniklé na Semilsku, jehož výroba skleněných vánočních ozdob patří na seznam nehmotného dědictví lidstva UNESCO. „Produkci vánočních ozdob lze zhlédnout i v jablonecké firmě Perlex a malované Vánoce zažít v Palace Plus,“ uvedl Mikulička. Součástí akce je také otevření vánočního obchodu firmy Glassor na Sokolovském náměstí v Liberci s doprovodným programem. A třeba v Kamenickém Šenově uvidí zájemci při práci se sklem nad kahanem sklářského umělce Davida Wünsche. „Nedaleko odtud na Práchni nabídne Bystro Design i vánoční hvězdy z plochého skla vyráběné technikou Tiffany, přičemž návštěvníci si budou moci vyrobit svou vlastní. V jabloneckém Muzeu skla a bižuterie si hosté zkusí vypískovat motivy na sklo vlastníma rukama při workshopu Daniely Divišové,“ dodal Mikulička.

Reklama

Doporučované