Hlavní obsah

Skleněnou plastiku z radnice v Jablonci získá syn známých sklářů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Skleněnou mozaiku z dílny dvojice sklářských výtvarníků Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové získá od Jablonce do trvalé zápůjčky jejich syn Jaroslav Zahradník. V minulosti zdobila obřadní síň radnice.

Článek

Dílo známých výtvarníků bylo v jablonecké obřadní síni od 70. let minulého století až do její přestavby zhruba o 20 let později. „Jde o skleněnou vertikální sloupovou mozaiku a skleněnou plastiku,“ uvedl tajemník úřadu Marek Řeháček. Město podle něj nemá pro dílo v interiéru radnice žádné vhodné využití. „Hledali jsme důstojný prostor, kam jej umístit,“ dodal.

Část bývalé výzdoby z obřadní síně má za jednu korunu pronajaté už od roku 2002 místní muzeum. Radnice mu i proto nabídla také tuto skleněnou stěnu o rozměrech zhruba tři krát osm metrů poskládanou z barevných cihel. Muzeum to odmítlo, neboť pro plastiku nemá vhodný prostor.

Radnice následně oslovila Zahradníka, který je společně se svými sourozenci správcem odkazu výtvarného díla známých výtvarníků. „Projevil ochotu od nás mozaiku i plastiku převzít do trvalé zápůjčky, postarat se o další vhodné umělecké zpracování do nové podoby a najít dílu důstojné umístění,“ dodal tajemník radnice. Už dříve Řeháček uvedl, že mozaika je rozebraná na ty nejmenší možné části a neví se, zda je kompletní. Po restaurování by měla být znovu vystavena. Zřejmě v Železném Brodě.

Dvojice Libenský - Brychtová významně přispěla k vývoji moderního uměleckého skla. Z jejich dílny pochází například vitráž v oknech kaple svatého Václava v katedrále svatého Víta nebo plastiky v interiéru hotelu a vysílače na Ještědu. Jejich díla vystavovala řada zahraničních galerií a dnes patří mezi nejdražší a nejvyhledávanější autory i na světovém trhu. Jejich skleněná plastika Křížová hlava z 80. let se před třemi lety v aukci Dorothea v Praze prodala za 1,56 milionu korun.

Reklama

Doporučované