Hlavní obsah

Skleněný stadion v Minnesotě zabíjí ptáky, narážejí do jeho stěn

US Bank Stadium v Minnesotě.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Na naleštěných sklech, v nichž se odráží obloha, mohou podle ochránců zvířat najít smrt stovky ptáků.

Článek

Nově postavený fotbalový stadion v americké Minnesotě má problém. Jeho naleštěná skla jsou pro ptáky totožná s oblohou, a tak do nich snadno narážejí. Většina takových nárazů potom pro ptáky bývá smrtelná.

Ze zprávy tří skupin zabývajících se ochranou zvířat vyplývá, že za jedenáct týdnů loňského podzimu na sklech stadionu zahynulo zhruba 60 ptáků a několik dalších bylo zraněno.

Zpráva pak přichází i s odhadem, že do tří let by tu mohlo zahynout k téměř čtyřem stovkám opeřenců. A toto číslo je podle ochranářů ještě podhodnocené.

Foto: Oliver Sálus

Ve skle stadionu se odráží obloha a ptáky mate.

US Bank Stadium hostí zápasy týmu Národní fotbalové ligy Minnesota Vikings. Byl otevřen v červnu loňského roku a v NFL patří k nejhonosnějším fotbalovým stánkům. Jeho výstavba stála přes miliardu dolarů a z velké části byla financována z peněz daňových poplatníků.

Podle neziskové organizace na ochranu životního prostředí National Audubon Society obyvatelé Minnesoty nechtějí, aby stadion postavený za jejich peníze snižoval populaci místních ptáků. Žádné změny, které by mohly ptáky ochránit, se však zatím nechystají.

Podobnou situaci řešilo před lety Centrum Jacoba Javitse v newyorském Manhattanu. Po výměně čirých skel za skla s viditelným vzorkem tu kolizí s ptáky ubylo až o 90 procent.

Reklama

Doporučované