Hlavní obsah

Sklenice na víno jsou sedmkrát větší než v minulosti, ukázala studie

Rozměry sklenic na víno se od roku 1700 zásadně proměnilyVideo: AP

 

Reklama

Naši předkové prý pili víno ze sedmkrát menších sklenic než dnes. Po pěti skleničkách tak byli ještě téměř střízliví. Se zjištěním přišli vědci z univerzity v Cambridgi.

Článek

Studie, zabývající se starými sklenicemi na univerzitě v Cambridgi, ukázala, že dříve jedna číše pojala jen 66 mililitrů tekutiny - ta dnešní má v průměru objem 450 mililitrů. Za posledních 300 let se rozměr sklenice zvětšil téměř sedmkrát. K největšímu zvětšování došlo za poslední dvě dekády. Důvodem je vyšší spotřeba vína.

„Neznamená to nutně, že jsme se proměnili v beznadějné alkoholiky. Alespoň doufám, že to tak není. Pijeme jinak než v minulosti. Dříve pili víno s přidanými destiláty, což zvyšovalo procento alkoholu. Proto bylo víno podáváno v menších sklenicích,” říká someliér Gilbert Winfield.

Vědci zkoumali celkem 411 sklenic od roku 1700 do současnosti. Například v roce 2000 pojala průměrná sklenice 417 mililitrů. V minulém a letošním roce se do průměrné sklenice vešlo dokonce více než 449 mililitrů. Článek o studii byl zveřejněn v odborném časopise BMJ.

„V otázce množství vína, které vypijeme, rozhodně záleží i na velikosti sklenice,” říká profesorka Theresa Marteauová, která byla vedoucí výzkumu na cambridgské univerzitě. V roce 2016 provedla se svými kolegy experiment, při kterém konzumentům měnili velikost sklenic, ale zachovávali stejné množství vína. Zjistili, že s postupným zvětšováním sklenic došlo až k 10% nárůstu spotřeby vína.

Ve článku vědci také uvádí, že alkohol je pátým největším rizikovým faktorem pro předčasné úmrtí nebo postižení v zemích, kde je vysoká spotřeba. Ta se mezi roky 1960 a 1980 zvýšila téměř čtyřnásobně. V letech 1980 až 2004 pak zaznamenali téměř dvojnásobný nárůst. Tento trend přisuzují lepšímu marketingu a rozšíření sortimentu s alkoholem v supermarketech.

Reklama

Související témata:
Sklenice

Doporučované