Hlavní obsah

Sklízeli jsme kritiku, protože jsme lépe vybírali daně. Babišův klíčový muž promluvil o své rezignaci

Odolával jsem tlakům, ale přeteklo to určitou míru, řekl Martin Janeček ke své rezignaci.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

S koncem roku 2018 odejde z pozice šéfa Generálního finančního ředitelství Martin Janeček.

Článek

Letos v létě se Martin Janeček definitivně rozhodl. Řekl si, že skončí jako šéf finančních úřadů v Česku.

O pár měsíců později – prvního listopadu – pak médiím poslal jen krátkou tiskovou zprávu, v níž oznámil svou rezignaci.

Pro Seznam nyní popsal další podrobnosti, které ho k tomuto rozhodnutí vedly. Během rozhovoru prohlásil, že prý nikdy netrval na tom, aby měl na vizitce uvedeno „generální ředitel“.

„Jde mi opravdu o to pracovat, dělat smysluplné věci a odolávat tady těm neustálým tlakům,“ prohlásil Janeček. „Přeteklo to určitou míru a vyhodnotil jsem si, že za těchto okolností to nemá smysl,“ doplnil.

Do čela Generálního finančního ředitelství se Janeček dostal v říjnu roku 2014.

Jeho éra je spojená například s projektem elektronické evidence tržeb, kdy jsou všechny transakce obchodníka posílány online na státní správu.

Šéf Finanční správy Janeček: Omlouvám se novomanželům.

Říká, že jeho etapa byla úspěšná. A to třeba proto, že stát vybírá více na daních. Letos by to ve srovnání s rokem 2017 mohlo být o zhruba 55 miliard korun více.

„Určitě jsme nějaké chyby udělali. Ale že bych viděl nějaké zásadní věci, které bych chtěl dělat jinak? To úplně ne,“ řekl Janeček.

Finanční správa také pod Janečkovým vedením čelila kritice kvůli údajnému nadužívání takzvaných zajišťovacích příkazů, kterými může blokovat majetek firem podezřelých z nezaplacení daně. Veřejnosti se nelíbil ani případ, kdy si u novomanželů jeho úředníci kvůli EET zjišťovali, jak zaplatili za hostinu.

„Prostě chcete vybírat daně a řešit ty problémy. A potom za to sklízíte i kritiku. Nebo takzvaně plujete v proudu a nikomu nevadíte, ale pak nemůžete mít ty výsledky,“ uvedl Janeček.

Přiznal také, že pracovníci Finanční správy byli kritizováni kvůli špatné komunikaci.

„Nad tím jsem také mnohokrát přemýšlel. To bychom ale před těmi čtyřmi roky museli najmout někoho externího, aby nám dělal masivní komunikační kampaň. V silách státního úřadu tohle není,“ dodal Janeček.

Martin Janeček ve Finanční správě pracuje od roku 2003. V minulosti se například zaměřil na rozkrývání daňových podvodů.

Reklama

Doporučované

Hlavní zprávy