Hlavní obsah

Skočil jsem na špek, hájil se v aféře sirotci Babiš před svými poslanci

Andrej Babiš musí vysvětlovat svůj postoj k syrským sirotkům. Ilustrační snímek.

Reklama

Premiér „žehlí“ výroky o odmítání syrských sirotků. V pátek si chce vyslechnout europoslankyni Šojdrovou.

Článek

Dlouhé desítky minut před svými poslanci vysvětloval premiér Andrej Babiš, jak myslel svá slova o nepřijímání syrských uprchlíků. Kauza tím ale nekončí. Ve středu se o premiérových slovech bude mluvit na plénu Sněmovny, v rámci pravidelné informace vlády o legální migraci a paktu o uprchlících.

V pátek se pak premiér podle informací Seznamu hodlá sejít s iniciátorkou celé akce, europoslankyní Michaelou Šojdrovou. „Chce od ní slyšet, jaký postup v této věci konkrétně navrhuje,“ řekl redakci zdroj blízký poslaneckému klubu, který byl na úterním jednání přítomný.

Téma Babišových výroků pro deník Právo, ve kterých odmítl právě výzvu Šojdrové přijmout jako uprchlíky alespoň nezletilé syrské sirotky, původně chtělo několik poslanců ANO otevřít na úterním klubu samo. Svému stranickému šéfovi chtěli mimo jiné vytknout, že Česko jeho slova poškozují na mezinárodní scéně. Nakonec ale Babiš diskuzi otevřel sám.

Premiér Andrej Babiš se kvůli odmítnutí syrských sirotků dostal pod silný tlak. Podrobnosti od reportérky Seznamu Nikoly Zwrtkové.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

„Na úvod klubu měl dlouhý monolog, ve kterém svá slova vysvětloval. Přiznal, že Šojdrové ‚skočil na špek‘, že to od ní byl předvolební tah a jeho reakce nebyla správná,“ dodal zdroj. Babiš pak svým zákonodárcům zopakoval argument, že v Sýrii žádní na osvojení připravení sirotci nejsou a že jde převážně o náctileté děti, které stále mají nějaké příbuzné.

Se Šojdrovou se přesto chce sejít a vyslechnout si, jak konkrétně svou výzvu, aby Česko přijalo padesát syrských uprchlíků, myslela. Na schůzku, o kterou Šojdrová požádala, v pátek odpoledne dorazí kromě premiéra také ministr spravedlnosti Jan Kněžínek a jeho předchůdkyně ve funkci Helena Válková.

Babiš o návrhu Šojdrové mluvil v sobotním vydání deníku Právo. Na otázku, zda se i na děti bez rodičů vztahuje jeho pravidlo nepřijmout jediného uprchlíka, premiér odpověděl: „Proč bychom je přijímali? Máme sirotky i u nás, které musíme připravit na vstup do života. (…) Já jsem šel do politiky hlavně proto, abych se staral o české občany. A když už jsme u těch sirotků, proč zase někdo pomíjí válku na Ukrajině? Tam nejsou? Tak proč bychom se měli starat právě o Syřany?“

Reklama

Doporučované