Hlavní obsah

Škoda Auto na týden zastaví výrobu v celém Česku. Znovu nemá čipy

Foto: David Jancik, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Největší českou automobilku opět trápí nedostatek čipů. Škoda Auto od 27. září na týden zastaví výrobu.

Článek

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto od 27. září zcela zastaví na celý týden výrobu ve všech třech svých závodech v Česku. Důvodem je nedostatek čipů, které se používají v palubní elektronice. Uvedl to týdeník Škodovácký odborář.

Firma podle odborů plánovala hromadnou dovolenou na pondělí 27. září, protože v úterý 28. je svátek svatého Václava.

Zaměstnanci by tak s víkendem měli čtyři dny volna.

„Zároveň na to navážeme zrušením směn až do konce týdne, a to včetně přesahu do sobotních směn sedmnácti a osmnáctisměnného systému. Tím vyřadíme z provozu produkci po celý týden,“ uvedly odbory.

Zaměstnanci dostanou za zrušenou směnu 85 procent průměrného platu, do kterého se započítávají například i mimořádné roční bonusy. Jsou tak na úrovni svého denního výdělku.

V tomto týdnu stojí výroba také v kolínské Toyota Motor Manufacturing Czech Republic, i zde je důvodem nedostatek čipů. Výroba malých vozů Toyota, Peugeot a Citroën by se měla obnovit v neděli 19. září večer, tedy noční směnou na pondělí.

Škoda Auto loni dodala celosvětově přes jeden milion aut. Provozuje tři výrobní závody v České republice, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Je aktivní na více než 100 trzích.

V Česku se letos nevyrobí minimálně 70 000 osobních aut kvůli celosvětovému nedostatku čipů. Celkově letos tuzemské automobilky předpokládají produkci okolo 1,3 milionu vozů, což je o 150 000 více, než loni, kdy výrobu zasáhly výpadky kvůli koronaviru. Na konci července to uvedlo Sdružení automobilového průmyslu. Nedostatek čipů je podle výkonného ředitele sdružení Zdeňka Petzla významný faktor, se kterým se odvětví potýká již přes půl roku.

Reklama

Doporučované