Hlavní obsah

Škoda roste. Policie objevila kolem Berbra další fiktivní faktury

Foto: Profimedia.cz

Roman Berbr ještě coby místopředseda fotbalové asociace, na fotografii z prosince 2017, necelé dva roky před svým zatčením.

Reklama

Podle policejních zjištění Roman Berbr zpronevěřil další peníze Plzeňského krajského fotbalového svazu. V úhrnu už se odhalená škoda způsobená jeho skupinou blíží sumě 2,5 milionu korun.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Dostal jsi pochvalu?“ zeptal se do telefonu bývalý ligový fotbalista Michal Káník, v minulosti už odsouzený za sázkařské manipulace s výsledky zápasů.

„No jako vypadal, že je spokojený, neřekl nic, ještě tam byli lidé, já to tam přinesl v takovém tom pytli od kopaček,“ odpověděl mu Roman Rogoz, sportovní ředitel Slavoje Vyšehrad.

V rozhovoru, který odposlouchávala policie, popisoval Káníkovi schůzku s Romanem Berbrem, tehdy nekorunovaným králem českého fotbalu, ze 13. září 2019. Policie je přesvědčena, že „v tom pytli od kopaček“ dostal Roman Berbr podíl z operace, která český fotbal připravila o 1,5 milionu korun.

A to na základě dvou faktur společnosti Zempol Profi, které měly podle policejních vyšetřovatelů, zcela fiktivní, tedy nulové plnění. A právě tyhle faktury, které se objevily v rámci policejního vyšetřování, významně navýšily dosud známou škodu, způsobenou činností Berbrovy skupiny.

Ve svém důsledku to znamená i novou právní kvalifikaci trestných činů, z nichž je bývalý místopředseda FAČR Roman Berbr obviněn. A tím pádem se zvyšují i možné trestní sazby, které jsou konkrétně s jeho případem spojeny.

Zatímco podle původního textu obvinění mohl jít Berbr pykat za mříže nejvýše na 6 let a 8 měsíců, teď už se skutky, z nichž je obviněn, posunuly do odstavce, který hovoří o odnětí svobody na 2 léta až 8 let. Škoda totiž podle policie přesáhla milion korun, a to výrazně.

V průběhu vyšetřování objevené faktury společnosti Zempoli způsobily Plzeňskému krajskému fotbalovému svazu podle policie škodu 1 548 166 Kč. V součtu s proplacenými, byť taktéž fiktivními fakturami společnosti 100čes GROUP, s. r. o., které policie odhalila už dříve, se aktuálně celková škoda způsobená údajně Berbrem a jeho kumpány vyhoupla na součet 2 398 130,50 Kč.

Seminář, který nebyl

Připomeňme si, že Berbr, Rogoz, Káník a další osoby byli zatčeni a obviněni z několika trestných činů v říjnu loňského roku. Kromě ovlivňování zápasů Slavoje Vyšehrad obsahoval už tehdy text obvinění dotyčných osob pasáže o zpronevěře 849 964,50 Kč z majetku Plzeňského krajského fotbalového svazu.

Tohle kouzlo se datovalo březnem 2020. A hlavní roli v něm hrály tři faktury, které Plzeňskému KFS zaslala společnost 100čes GROUP, s. r. o. Stál tehdy za nimi jednatel této firmy Tomáš Grímm, působící zároveň jako fotbalový rozhodčí, který se podílel i na zkorumpovaných manipulacích fotbalových zápasů. Jeho faktury byly spojené se zajištěním seminářů, které se však podle dosavadního vyšetřování nikdy neuskutečnily.

Roman Berbr, který plnil roli místopředsedy Fotbalové asociace ČR a zároveň byl i dlouholetým šéfem fotbalu v Plzeňském kraji, dal tyhle faktury proplatit, ačkoli si byl podle policie vědom, že odkazovaly na fiktivní plnění. A poté, co byly statisíce vybrány z bankomatu, si je členové skupiny loni v březnu rozdělili podle poznatků policie na benzinové pumpě.

Z vyšetřování vyplývá, že Berbra tehdy nenapadlo nic lepšího, než ještě téhož dne s igelitkou plnou peněz dorazit do Komerční banky v Nýřanech a uložit 105 000 korun na účet své dcery a 110 000 korun na účet své oblíbené spolupracovnice ze strahovského sídla FAČR.

Celý tento příběh, který se měl takto odehrát v březnu 2020, už jsme detailně popsali v tomto textu.

Elitní detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu pátrali dál a objevili, že stejný trik použili Berbr a spol. už o půl roku dříve, tedy v září 2019, kdy měli na základě dvou faktur „vysosnout“ z účtu Plzeňského KFS více než 1,5 milionu korun.

Káník si rozpracoval krytí, doplatil na něj topenář

Fakturovala si je společnost Zempol Profi, která podle nich měla dodat materiál pro program mladých rozhodčích. Míněno dresy, píšťalky, praporky a podobně. Podle zjištění policie v souvislosti s fakturami vystavenými na 733 744 Kč a 773 744 Kč se žádné takové plnění nekonalo.

Přesto nechal Roman Berbr obě faktury proplatit. A peníze tak putovaly do firmy Zempol, kterou měl podle zjištění policie pod kontrolou Michal Káník, ovšem jako jednatelku zangažoval ženu, jíž časem došlo, že když má jen hlásit změny na účtu a vybírat a odevzdávat peníze, bude nejspíš sloužit jako bílý kůň.

Faktury na Plzeňský KFS posílal Káník, který patří mezi obviněné. Žena pracující v jeho firmě v této souvislosti trestně stíhána není. Nicméně v rámci finančních transakcí, které popisujeme, odeslala 650 000 korun z účtu Zempol na podnikatelský účet Petra Tarkovského, instalatéra a topenáře, a především bratra Káníkovy přítelkyně. A Tarkovský kvůli tomu do tenat policejní mašinérie spadnul. Je obviněn z legalizace výnosů z trestné činnosti z nedbalosti.

Podle policie si Berbrova skupina všechny peníze, které z Plzeňského KFS takto „vysosala“ a protáhla je přes účty Zempol a Petra Tarkovského, následně vybrala a rozdělila.

Hranice pro vyšší sazbu překročena

Dokud byly ve hře „jen“ Grímmovy faktury za 850 000 korun, hrozila Romanu Berbrovi nejvýše sazba 5 let odnětí svobody. S tím, že kdyby byl klasifikován jako člen organizované skupiny, mohla se sazba o třetinu zdvihnout na 6 let a 8 měsíců.

V aktualizovaném usnesení o trestním stíhání Romana Berbra, do kterého měl reportér Seznam Zpráv možnost nahlédnout, už se v souvislosti s § 206 o zpronevěře nepíše o odstavci 3 tak jako dříve. Klasifikace se posunula do odstavce 4, a to jak s odkazem na členství v organizované skupině, tak se způsobením značné škody.

Ta se definuje sumou 1 milion korun, kterou Berbr a spol. přinejmenším podle textu aktuálního obvinění, jednoznačně překročili. A proto Romanu Berbrovi hrozí odnětí svobody na 2 léta až 8 let.

Za trestné činy spojené s korupčními manipulacemi fotbalových utkání ukládá trestní zákoník nižší sazby. Při hledání možného trestu se u soudu přihlíží vždy k nejzávažnějšímu skutku v obvinění. A to je v tomto případě právě zpronevěra.

Reklama

Doporučované