Hlavní obsah

Škodlivé očkování a ovlivňování voleb mají jedno společné. Konspirace přichází ze stejných účtů ruských trollů

Foto: Shutterstock.com

Ruští trollové se překvapivě v debatě o přínosu očkování staví na obě strany.

Reklama

Ruští trollové se snaží vnést konflikt do americké společnosti v debatě o účinnosti očkování. Na sociálních sítích vytváří dojem, že je společnost v této otázce rozdělená, přestože většina lidí význam očkování nezpochybňuje.

Článek

Twitterové účty spravované ruskými trolly a různými falešnými umělými uživateli ovlivňují debatu o správnosti očkování. Přestože naprostá většina americké veřejnosti chápe důležitost očkování pro zdraví celé populace, v prostředí internetu to tak nevypadá.

Tým vědců v čele s Davidem Broniatowským z univerzity ve Washingtonu zjistil, že se určité účty snaží vytvářet dojem, že je společnost v tomto tématu rozdělená, uvádí list The Independent.

Některé účty na sociálních sítích se pomocí konspiračních teorií snaží čtenáře nalákat na odkazy, pod kterými se skrývá nevyžádaná reklama nebo přímo viry. Tedy ty počítačové.

Třetí skupinou, jež se aktivně snaží debatu o očkování rozvířit, jsou ruští trollové. Jde o stejné účty, které se snažily ovlivnit poslední americké prezidentské volby. Jejich cílem není podsouvat lidem reklamu ani zanést viry do jejich počítačů. Snaží se rozdělit společnost.

Ruští trollové se překvapivě v debatě o přínosu očkování staví na obě strany. Vytvářejí dojem, že je společnost v této otázce polarizovaná. Agresivně napadají své názorové oponenty, a snaží se tak do diskuze vnést co nejvíc emocí.

Studie vědců z univerzity ve Washingtonu se zaměřila na twitterové příspěvky z období mezi červencem 2014 a zářím 2017. Článek vyšel ve čtvrtek v prestižním vědeckém časopise The American Journal of Public Health.

Reklama

Související témata:

Doporučované