Hlavní obsah

Škody po vichřici lze jen těžko vyčíslit, popadalo nám tu 2000 stromů, říká provozovatel skiareálu Bublava

Skiareál Bublava se stále potýká s následky vichřice, škody bude likvidovat nejméně do ledna.

 

Reklama

Následky vichřice, která se Českem přehnala minulý víkend, bude skiareál odklízet zhruba do ledna. Podle provozovatele Jiřího Lhoty ale stále nejde přesně odhadnout škody, protože dokud lesní technika neodklidí popadané stromy, je životu nebezpečné trasu projít.

Článek

Vichřice Herwart způsobila v lyžařském areálu Bublava v Krušných horách škody za sedm až deset milionů korun. Bouře, která se při přechodu areálem změnila v tornádo, pokácela ve středisku na 2000 stromů. Areál přišel o 70 procent přepravní kapacity, padající stromy zničily lanovku a poškodily vleky.

„Vichřice nám způsobila obrovské škody. Většina přepravních zařízení v areálu je mimo provoz,” řekl Seznamu provozovatel skiareálu Jiří Lhota. Dodává, že vedení ihned začalo objednávat náhradní díly k vlekům a předpokládá, že většinu z nich zprovozní ještě během listopadu. Složitější bude ale podle Lhoty oprava sedačkové lanovky. „Předpoklad je, že se nám ji podaří zprovoznit do Vánoc,” doufá.

Vichřice z minulé neděle si v Česku vyžádala čtyři lidské životy. Tisíce lidí byly bez proudu, škody stále sčítají mimo jiné silničáři, energetici a památkáři. Státní podnik Lesy ČR odhaduje škody na 1,4 milionu metrů krychlových poškozeného dřeva. Škody, které vichřice způsobila klientům pojišťoven, se blíží miliardě korun. Nejvíce škod zapříčinily popadané stromy na střechy, ploty a auta.

Reklama

Související témata:

Doporučované