Hlavní obsah

Skokani jsou na dně, můstky v žalostném stavu. Janda chce jako předseda skončit s amatérismem

„Věřím, že se skoky vrátí na vrchol,“ říká v rozhovoru ve Sportu na Seznamu bývalý skokan Jakub Janda.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Úsek skokanů Svazu lyžařů čeká v sobotu volební valná hromada. Na předsedu kandiduje vítěz Světového poháru Jakub Janda.

Článek

Čeští skokani prožili nejhorší sezonu v historii. Nejlepší z nich, Čestmír Kožíšek, skončil ve Světovém poháru na 48. místě. Od založení Světového poháru v letech 1979/80 jde o jednoznačně nejhorší umístění předního českého skokana.

Ze dna se mohou nástupci Jiřího Rašky nebo Pavla Ploce odrazit už v sobotu. Úsek skokanů Svazu lyžařů čeká totiž volební valná hromada a na předsedu kandiduje dvojnásobný medailista z mistrovství světa a aktuálně poslanec za ODS Jakub Janda.

„Od konce prosince jsem s několika lidmi dával dohromady koncepci, ale o kandidatuře jsem se rozhodl teprve až před třemi týdny,“ říká Janda.

Vítěz Světového poháru nebo Turné čtyř můstků odmítá, aby celý sport měl absolutně v rukou jen jediný člověk. Předsednická a místopředsednická funkce by podle jeho názoru měla být neplacená. Obsadit naopak plánuje pozici šéftrenéra, pod kterého budou spadat všichni trenéři, nejen reprezentační, ale i kluboví.

Celá infrastruktura je v žalostném stavu

S výkonnostní krizí českých skokanů ale neodmyslitelně souvisí i dezolátní stav můstků a celého zázemí. V Česku se od roku 2014 navíc nekonala žádná vrcholná akce. Naposledy se u nás skákalo v Harrachově na mistrovství světa v letech na lyžích v roce 2014.

„Dneska je celá skokanská infrastruktura v žalostném stavu. A s její rekonstrukcí se musí začít už u malých můstků, abychom mohli vychovávat nové talenty,“ dodává Janda.

Čeští skokani přišli před několika lety o velké sponzory. Marketingový potenciál ale podle Jandy stále mají.

„S několika sponzory jsem už jednal, a cítím od nich zájem. Chtějí ale nejprve vidět nějakou změnu,“ předjímá budoucí jednání kandidát na předsednickou funkci úseku skoků.

Na poháry a medaile si fanoušci budou muset ještě nějaký čas počkat. Jakým směrem se ale skokani vydají, uvidíme už tuto sobotu.

Pořad SPORT sledujte každý všední den od 18:15 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované